Giroud hampir tinggalkan Chelsea

LONDON, 3 JUN – Penyerang Chelsea, Olivier Giroud mendedahkan dia hampir meninggalkan Stamford Bridge pada Januari lalu tetapi mengatakan dia kini ingin melihat lebih banyak memenangi piala bersama kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) itu.

Giroud baru-baru ini menandatangani kontrak satu tahun yang akan mengekalkannya di Chelsea sehingga akhir musim depan.

Kontrak baharu itu menyelesaikan perubahan nasibnya secara tiba-tiba bagi pemain antarabangsa Perancis itu.

Pengurus Chelsea, Frank Lampard telah mencari pemain penyerang di jendela perpindahan Januari lalu dan Giroud pula yang dikaitkan dengan perpindahan ke Tottenham ketika itu.

Tetapi Lampard tidak dapat melakukan sebarang penandatanganan pemain dan Giroud, yang telah jarang sekali diturunkan sepanjang musim, kembali beraksi setelah kecederaan yang dihadapi Tammy Abraham.

Reaksi Olivier Giroud pada perlawanan yang lalu. Beliau mendedahkan dia hampir meninggalkan Stamford Bridge pada Januari lalu tetapi mengatakan dia kini ingin melihat lebih banyak piala dimenangi bersama Chelsea. – AP

“Saya sepatutnya pergi pada musim perpindahan Januari lalu kerana saya tidak banyak bermain dan saya memerlukan lebih banyak masa untuk skuad Perancis dan Euro 2020,” kata Giroud kepada laman web Chelsea.

“Saya hampir meninggalkan kelab tetapi saya benar-benar berfikir bahawa mereka menghendaki saya tinggal di Chelsea.

“Pengurus memberitahu saya bahawa dia tidak boleh membiarkan saya pergi kerana dia tidak mempunyai siapa-siapa untuk menggantikan saya.

Semua orang tahu apa yang berlaku jadi saya tidak akan mengatasinya tetapi jurulatih bercakap dengan saya secara peribadi dan memberitahu saya bahawa dia akan memberikan lebih banyak permainan untuk saya.

“Dia menepati kata-katanya dan apa yang penting bagi saya adalah membuktikan kepadanya ketika saya diperlukan.”

Giroud menggunakan peluangnya itu apabila beliau berjaya menjaringkan gol penting dalam kemenangan menentang Tottenham dan juga dalam kemenangan menentang Liverpool dan Everton.

Pemenang Piala Dunia berusia 33 tahun itu berkata: “Saya merebut peluang saya dan saya percaya yang ditunjukkan oleh pengurus kepada saya.

“Saya mahu terus memenangi piala dan saya mahu terus menunjukkan kepada pengurus bahawa dia boleh bergantung pada saya.”

Pemain Perancis itu mengatakan bahawa dia ingin kembali menjalani latihan menjelang EPL yang akan kembali pada 17 Jun ini, walaupun terdapat kekangan yang akan dikenakan.

“Kami bekerja keras dan sangat gembira dapat kembali ke lapangan, bertemu dengan rakan sepasukan lagi dan bermain bola sepak, menendang bola dan menjaringkan gol lagi,” katanya.

“Saya sangat merindukannya, ini sangat unik tetapi bagus agar semangat kita tetap tinggi.” – AFP