Global Shapers BSB aspirasikan golongan belia

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 OKT – Beberapa bengkel yang menekankan mengenai kreativiti, etika kerja semasa pandemik dan produktiviti telah diadakan oleh Global Shapers BSB dalam minggu ketiga Homebound Series, baru-baru ini.

Di bawah siri berkenaan, Global Shapers BSB telah menganjurkan bengkel Uncover and Apply Your Creative Strengths pada 2 Oktober lalu yang dibimbing oleh Sally Hazman, seorang artis dan pereka di Honey BN.

Sally telah memberi inspirasi kepada 22 peserta apabila beliau berkongsi wawasan dan cara bagaimana membuat visi yang jelas untuk mencapai aspirasi masa depan.

Para peserta terlibat dalam latihan menulis bagi mengenal pasti dan merenungkan asas perjalanan mereka.

Manakala itu, pada 3 Oktober pula, komuniti Global Shapers BSB telah menganjurkan Redesigning Work From Home sebagai sebahagian daripada minggu terakhir Siri Bengkel
Homebound.

Antara yang menyertai bengkel The Meaning of Productivity secara maya. – Gambar serahan Global Shapers BSB

Bengkel tersebut dibimbing oleh Ketua Pegawai Operasi Shim.co, Priyanka Chugani dan dihadiri oleh 21 individu yang ingin mempelajari strategi untuk meningkatkan etika kerja di
tengah-tengah gelombang kedua COVID-19.

Para peserta terlibat dalam aktiviti interaktif seperti membina matlamat yang bijak, memperincikan jadual dan sesi perkongsian.

Di samping itu, satu lagi bengkel iaitu The Meaning of Productivity juga dianjurkan dengan dibimbing oleh Nadia Aji dan Aida Aji dari Study And Serve, kedua-dua pelajar yang menyeimbangkan antara kehidupan akademik mereka dan juga sebagai wakil belia.

Seramai 29 peserta telah terlibat dalam mentakrifkan semula produktiviti dengan cara masing-masing dengan memastikan bahawa mereka akan merasa gembira sambil bersikap produktif.

Para peserta juga belajar bagaimana menggunakan pelbagai alat pengurusan masa dan organisasi seperti Google Calendar, Google Task dan Google Sheets.

Pada hari terakhir minggu ketiga Homebound Series tersebut pula, bengkel Just Flow With It telah diadakan dengan diketuai oleh Pengasas Fly Movement, Charlotte Lim.

Para peserta telah berjaya mengakhiri sesi tersebut dengan rasa santai di samping mempelajari senaman-senaman ringkas untuk meningkatkan kesihatan mental dan fizikal semasa bekerja dari rumah.