GM rancang keluar dari pasaran Australia, New Zealand & Thailand

DETROIT, 17 FEB – General Motors (GM) berkata ia akan tarik diri dari Australia, New Zealand dan Thailand sebagai sebahagian daripada strategi untuk keluar dari pasaran yang tidak memberikan pulangan yang mencukupi untuk pelaburan.

Syarikat itu berkata dalam satu kenyataan semalam bahawa ia akan menamatkan jualan, operasi kejuruteraan dan reka bentuk untuk jenama Holden di Australia dan New Zealand pada tahun 2021.

Ia juga merancang untuk menjual kilang Rayong di Thailand kepada Great Wall Motors China dan mengeluarkan jenama Chevrolet dari Thailand menjelang akhir tahun ini.

GM mempunyai 828 pekerja di Australia dan New Zealand dan 1,500 lagi di Thailand, kata syarikat itu. Ketua Pegawai Eksekutif Mary Barra berkata syarikat itu mahu menumpu pada pasaran di mana ia boleh memperoleh pulangan yang kukuh.

Beliau berkata GM akan menyokong pekerja dan pelanggannya dalam peralihan itu.

Logo General Motors di kilang General Motors Detroit-Hamtramck di Hamtramck, Mich. – AP

Syarikat itu berkata ia akan mengurangkan operasi di ketiga-tiga negara untuk menjual kenderaan khusus sahaja. Ia juga akan mengambil langkah yang sama di Jepun, Rusia dan Eropah, di mana ‘kita tidak mempunyai skala yang signifikan.’

“Kami sedang memburu kehadiran khas dengan menjual kenderaan import mewah yang menguntungkan yang disokong oleh struktur mantap GM,” kata Naib Presiden Kanan Operasi Antarabangsa Julian Blissett dalam kenyataan itu.

GM berkata ia akan menghormati semua jaminan di pasaran dan ia akan terus menyediakan perkhidmatan dan peralatan ganti.

Operasi tempatan juga akan mengendalikan penarikan semula dan sebarang isu berkaitan keselamatan, kata syarikat. Pembuat kereta Detroit menjangka akan meperoleh bayaran wang tunai dan bukan tunai berjumlah AS$1.1 bilion pada tahun ini tatkala ia mengurangkan operasi di ketiga-tiga negara.

GM mempunyai sejarah lama di Australia dengan jenama Holden, di mana kereta direka dan dijual di AS dan pasaran lain.

Syarikat itu juga berkata ia menganalisis kes perniagaan untuk pengeluaran masa depan di kilang Rayong Thailand, tetapi ‘pengeluaran berterusan GM di tapak itu tidak mampan.’

GM telah bergelut di Asia pada tahun lalu. Operasi antarabangsanya, termasuk China, mengalami kerugian AS $200 juta pada tahun lepas, termasuk AS$100 juta pada suku keempat. – AP