Wednesday, May 22, 2024
32.3 C
Brunei

  -

  Gol Horan selamatkan Amerika Syarikat

  WELLINGTON, 27 JULAI – Lindsey Horan menafikan kemenangan hebat Belanda menentang Amerika Syarikat (AS) pagi tadi dalam keputusan seri 1-1, sementara tuan rumah bersama Australia bersedia untuk menentang Nigeria dan mengesahkan tempat ke pusingan 16 terakhir.

  Pemain debut Vietnam dan Portugal akan berentap dalam perlawanan lain pada hari kelapan, tetapi perhatian pada awal hari tersebut tertumpu kepada pertembungan di Wellington yang merupakan ulangan perlawanan akhir 2019.

  Empat tahun lalu, AS menewaskan Belanda 2-0 untuk mempertahankan gelaran Piala Dunia mereka dan kini sedang mengejar gelaran ketiga berturut-turut, sesuatu yang belum pernah terjadi sebelum ini.

  Namun, prestasi mereka jauh daripada yang terbaik di hadapan 27,312 penonton dan ketinggalan pada minit ke-17 menerusi rembatan hebat daripada pemain tengah Jill Roord.

  Tetapi, skuad kendalian Vlatko Andonovski itu semakin mencabar dalam perlawanan dan menyamakan kedudukan selepas sejam permainan dengan gol hasil tandukan kapten Horan, sejurus dia memberikan kata-kata semangat kepada rakan sepasukan Lyonnya, Danielle van de Donk.

  AS mungkin berjaya menang selepas itu, tetapi perlawanan terbesar peringkat kumpulan berakhir dengan kebuntuan dan kedua-dua pihak masih belum pasti mendapat tempat dalam fasa kalah mati menuju ke perlawanan terakhir kumpulan mereka.

  Selasa depan, AS bakal berdepan Portugal dan Belanda berdepan Vietnam, di mana kedua-duanya dijangka menang.

  Jurulatih AS, Andonovski, menggambarkan tindakan Horan sebagai titik perubahan selepas pertukaran kata-katanya dengan Van de Donk. – AFP

  Lindsey Horan (kanan) beraksi semasa perlawanan Piala Dunia Wanita di Stadium Wellington, 27 Julai. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Rakyat Pakistan digesa berada dalam rumah berikutan gelombang haba

  ISLAMABAD, 22 MEI - Pihak berkuasa di Pakistan kelmarin menggesa orang ramai untuk tinggal di dalam rumah kerana negara itu dilanda gelombang haba melampau...