Gol lewat Angelino beri Leipzig kelebihan

LEIPZIG, JERMAN, 29 APRIL – Tendangan voli Angelino di minit akhir menghadiahkan kemenangan RB Leipzig dengan keputusan 1-0 di halaman sendiri bertemu Rangers yang beraksi cemerlang dalam perlawanan separuh akhir pertama Liga Europa pagi tadi.

Pemain Sepanyol tersebut menjaringkan gol dengan kaki kiri lima minit sebelum tamat waktu perlawanan di Arena Red Bull untuk memecah pertahanan kuat Rangers. “Saya hanya bermain seperti biasa,” kata bekas pertahanan Manchester City itu.

“Kami bermain secara berpasukan sehingga saat itu, tetapi kami hanya ketinggalan satu gol.”

Leipzig bergelut untuk memecahkan kebuntuan apabila Rangers menghadkan mereka kepada hanya 10 percubaan gol walaupun menguasai 65 peratus daripada penguasaan bola.

RB Leipzig akan berusaha untuk mara ke pusingan akhir Eropah pertama mereka di Seville menjelang 18 Mei nanti menentang Eintracht Frankfurt atau West Ham dalam perlawanan timbal balik Khamis depan di Glasgow.

“Kami tidak memberi mereka banyak peluang dan kami berhak untuk menang,” tambah Angelino.

Walau bagaimanapun, persembahan tersebut adalah kurang memuaskan buat pasukan tuan rumah, yang mempunyai rekod tanpa kalah 15 perlawanan berakhir Sabtu lalu apabila mereka melepaskan dua gol lewat di tempat sendiri kepada Union Berlin dalam Bundesliga. – AFP