Gol Mahrez bawa City ke final UCL

MANCHESTER, 5 MEI – Pep Guardiola berkata aksi peringkat akhir Liga Juara-Juara kali pertama buat Manchester City adalah pembikinan selama tempoh lima musim selepas Riyad Mahrez menjaringkan dua gol ketika bertemu Paris Saint-Germain 2-0, kelmarin untuk melengkapkan kemenangan agregat 4-1 di peringkat separuh akhir.

City dilihat bakal menjuarai Liga Perdana Inggeris kali ketiga dalam empat musim beberapa hari akan datang ketika mereka berada di landasan yang betul untuk menjuarai treble, selepas menjulang Piala Liga.

Tetapi kempen Liga Juara-Juara terdahulu mereka di bawah Guardiola berakhir dengan kekecewaan sebelum peringkat separuh akhir.

Guardiola memenangi kejohanan tersebut dua kali sebelum bergelar jurulatih semasa bermain untuk Barcelona.

Walau bagaimanapun, kelab Catalan itu turut mengharungi dekad yang mengecewakan di kejohanan Eropah.

Reaksi Riyad Mahrez selepas menjaringkan gol ketika menentang PSG, baru-baru ini. – AP

“Ini untuk kita semua dan kelab, saya sangat bangga,” kata Guardiola. “Mara ke final kini lebih masuk akal mengenai apa yang kami lakukan dalam tempoh empat atau lima tahun lalu. Setiap hari mereka terus konsisten dan ia sesuatu yang menakjubkan.”

Jaringan Mahrez juga menentukan pusingan pertama dan pemain Algeria itu, yang membesar di luar bandar Paris, menghantui pasukan bandar kelahirannya sekali lagi dengan dua penyudah kemas pada awal setiap babak.

Pusingan akhir di Istanbul akan berlangsung pada 29 Mei menentang sama ada Real Madrid atau Chelsea adalah kemuncak kebangkitan City sejak diambil alih oleh pemilik Abu Dhabi pada 2008 sekali gus mengubah nasib kelab.

Sementara itu, empat tahun sejak menjadikan Neymar dan Kylian Mbappe dua pembelian termahal dunia, penantian PSG untuk memenangi Liga Juara-Juara masih diteruskan.

Mbappe hanya menyaksikan perlawanan dari tempat duduk peminat selepas mengalami kecederaan minggu lalu, menyebabkan pasukannya menurun selepas persembahan separuh masa pertama yang cemerlang. – AFP