GOLF Jelajah Asia, Taiwan Masters dibatalkan

HONG KONG, 15 JULAI – Kejohanan Golf Taiwan Masters dibatalkan semalam kerana wabak COVID-19, menimbulkan keraguan terhadap penyambungan semula musim Jelajah Asia yang dirancang pada bulan September.

Kejohanan yang bernilai AS$950,000 dijadualkan berlangsung di Taiwan Golf and Country Club dari 17 hingga 20 September, minggu yang sama dengan Terbuka AS yang dijadualkan semula di Winged Foot.

Ini adalah yang kedua daripada tiga acara Jelajah Asia yang diumumkan bulan lalu selepas musim yang dilanda COVID kembali ke landasan selepas penggantungan selama enam bulan.

Tetapi kejohanan itu dibatalkan kerana masalah kesihatan, keselamatan dan sekatan perjalanan ke atas pemain yang tinggal di luar Taiwan, jelajah itu mengumumkan dalam satu kenyataan.

Taiwan Masters adalah salah satu acara golf profesional yang paling lama dimainkan di Asia, yang pertama kali diadakan pada tahun 1987 dan telah menjadi acara Jelajah Asia sejak pertama kali dipersetujui pada tahun 2004.

Jelajah Asia, yang telah ditangguhkan sejak Trevor Simsby dari Amerika memenangi Terbuka Malaysia pada 7 Mac lalu, masih berharap dapat kembali merebut hadiah wang tunai bernilai AS$1.181 juta di Terbuka Shinhan Donghae dari 10 hingga 13 September di Korea Selatan diikuti dengan Terbuka Panasonic yang bernilai AS$1.4 juta di Jepun pada 24 September.

Tiga pemain lelaki terkemuka di kejohanan golf mengumumkan akan kembali beraksi, Jelajah Asia berhadapan dengan jadual antarabangsa yang kompleks yang melibatkan pemain lebih dari 25 negara perlu melintasi sempadan untuk setiap kejohanan.

Jelajah PGA AS telah berjaya diteruskan, tanpa penonton dan berlanjutan hingga minggu ini apabila Tiger Woods mengakhiri percutian koronavirusnya dengan kembali membintangi kejohanan Memorial di Ohio mulai Khamis ini.

Jelajah Eropah disambung semula di Austria hujung minggu lalu dengan acara Jelajah Challenge peringkat kedua dan akan kembali sepenuhnya dengan enam acara di Britain minggu depan, bermula dengan British Masters di Newcastle.

Wade Ormsby dari Australia, yang memenangi Terbuka Hong Kong pada bulan Januari lalu, mengetuai Jelajah Asian Order of Merit 2020 yang baharu tetapi hanya empat kejohanan yang telah berlangsung. – AFP