Google ancam sekat pengguna Australia

SYDNEY, 22 JAN – Google mengancam untuk menyekat warga Australia daripada menggunakan perkhidmatan cariannya melainkan jika kerajaan negara itu mengubah undang-undang penting daripada mengenakan bayaran ke atas internet gergasinya untuk kandungan yang diperoleh daripada organisasi berita di Australia.

Pengarah Urusan Google Australia, Mel Silva memberi amaran kepada jawatankuasa Senat di Canberra bahawa undang-undang ‘media pertama’ di dunia itu tidak dapat dilaksanakan dan akan merosakkan fungsi internet.

“Sekiranya versi kod ini menjadi undang-undang, itu tidak akan memberi kita pilihan lain selain berhenti membuat Carian Google tersedia di Australia,” kata Silva, selepas syarikat itu mengadakan rundingan sukar draf undang-undang selama berbulan-bulan.

Undang-undang ini diperkenalkan tahun lalu untuk memaksa Google dan Facebook membayar organisasi media tempatan bagi penggunaan kandungan berita atau menghadapi denda berjuta-juta dolar, dalam salah satu langkah paling agresif di seluruh dunia untuk menilai kekuatan gergasi teknologi AS.

Di bawah undang-undang berkenaan, firma-firma tersebut diharuskan memberi ganti rugi kepada media Australia, mulai dari NewsCorp hingga penyiar awam ABC dan SBS kerana menggunakan kandungan dalam hasil carian.

Undang-undang itu juga menghendaki Google dan Facebook untuk melakukan penimbangtaraan secara mandatori dengan syarikat media jika mereka tidak dapat mencapai persetujuan mengenai nilai kandungan mereka dalam masa tiga bulan. – AFP

Gambar fail pada 14 Februari 2020 menunjukkan logo Google di Brussels. – AFP