Sunday, December 4, 2022
23.3 C
Brunei

-

‘Google Glass’ kembali

DUA tahun selepas memburu Edisi Explorer Glass, Google’s sister company X telah mendedahkan secara senyap terhadap kejayaannya mencipta cermin pintar, kali ini ditujukan kepada pekerja.

Pada tahun 2015, syarikat itu mengeluarkan versi baru Glass yang digelar ‘Enterprise Edition’, dan telah mengujinya di beberapa industri dari pembuatan hingga penjagaan kesihatan.

Sekarang, Alphabet X telah melancarkan alat dengar yang dinaik taraf dan mendedahkan untuk kegunaan kepada pelbagai industri perniagaan.

Alat dengar baru ini mempunyai hayat bateri yang lebih lama dan pemproses dengan lebih pantas, serta ujian telah menunjukkan ia menjadi tambahan yang berguna kepada tenaga kerja, di mana syarikat-syarikat termasuk GE, Boeing, dan Volkswagen mencatat peningkatan dalam produktiviti, Wired melaporkan.

Di samping itu, ‘Enterprise Edition’ juga mempunyai Wi-Fi yang lebih dipercayai, lampu merah yang menyala apabila Glass mula mengambil video dan kamera yang lebih baik, pada lapan sehingga lima mega piksel, menurut Wired.

Google melancarkan versi baru Glass yang dinamakan Enterprise Edition dan telah mengujinya di beberapa industri dari pembuatan ke penjagaan kesihatan.
Google melancarkan versi baru Glass yang dinamakan Enterprise Edition dan telah mengujinya di beberapa industri dari pembuatan ke penjagaan kesihatan.

Klip peranti cermin atau bingkai industri direka dengan bentuknya yang ringan dan selesa untuk digunakan sepanjang tempoh hari bekerja.

Ia telah digunakan oleh lebih daripada 50 syarikat, termasuk AGCO, DHL, Dignity Health, NSF International, Sutter Health, Syarikat Boeing dan Volkswagen.

Ujian di AGCO telah menunjukkan ia mengurangkan masa pengeluaran jentera dan jumlah ‘bolak-balik’ di kalangan pekerja ketika memeriksa petunjuk manual atau menghantar foto, peneraju projek Jay Kothari menulis dalam blog.

“Pekerja kini bekerja lebih pintar, lebih cepat dan lebih selamat kerana mereka mempunyai maklumat yang mereka perlukan dengan betul dalam pandangan mereka,” kata Pengarah Proses Perniagaan AGCO, Peggy Gulick.

Bagi penjagaan kesihatan profesional, teknologi ini boleh bertindak sebagai ‘jurugambar jauh’ untuk membebaskan masa semasa mesyuarat dengan pesakit, membolehkan doktor mendengar lebih banyak sambil mengumpul nota yang diperlukan.

Walaupun peranti itu telah disimpan secara rahsia sejak pelancarannya, dengan Alphabet menjual hanya beratus-ratus unit, menurut Wired, pengumuman hari ini kini telah membukanya kepada satu set pengguna yang lebih besar, membuka jalan bagi peluang kedua Glass.

“Ini bukan eksperimen,” Kothari memberitahu Wired.

“Ia merupakan percubaan tiga tahun lalu. Sekarang kita berada dalam pengeluaran penuh dengan para pelanggan dan rakan kongsi kami.”

Ujian di AGCO telah menunjukkan ia telah mengurangkan masa pengeluaran jentera dan jumlah ‘bolak-balik’ di kalangan pekerja semasa memeriksa arahan atau menghantar gambar.
Ujian di AGCO telah menunjukkan ia telah mengurangkan masa pengeluaran jentera dan jumlah ‘bolak-balik’ di kalangan pekerja semasa memeriksa arahan atau menghantar gambar.
Bagi  penjagaan kesihatan profesional, teknologi boleh bertindak sebagai ‘pengawal terpencil’ untuk membebaskan masa semasa pertemuan dengan pesakit, membolehkan doktor mendengar sambil mengumpul nota yang diperlukan.
Bagi penjagaan kesihatan profesional, teknologi boleh bertindak sebagai ‘pengawal terpencil’ untuk membebaskan masa semasa pertemuan dengan pesakit, membolehkan doktor mendengar sambil mengumpul nota yang diperlukan.

Pada akhir bulan lepas, ia telah menunjukkan bahawa aplikasi pendamping untuk Glass telah dikemaskinikan kali pertama dalam hampir tiga tahun.

Peranti yang bernilai £ 1,000 (AS$ 1,500) telah ditarik balik dari jualan pada tahun 2015 selepas gagal menarik perhatian pengguna.

Tetapi sekarang, laman sokongan Glass berkata kemaskini XE23 MyGlass, yang pertama sejak akhir tahun 2014, membolehkan versi terkini menjadi alat dengar dan dipasang dengan peranti input Bluetooth, termasuk papan kekunci dan tetikus.

Kemas kini juga termasuk pembetulan dan penambahbaikan prestasi.

Sejarah ‘Google Glass’

Alat dengar Kaca pertama kali dijual dalam talian sebagai sebahagian daripada apa yang dipanggil Google sebagai ‘open beta’ yang dikenali sebagai Program Explorer, kembali pada tahun 2014.

Gergasi teknologi mengatakan ini adalah sebahagian daripada ujian untuk peranti itu sebagai satu konsep.

Ini merupakan satu produk konsep yang telah dibuat dan diuji, tetapi Google menjanjikan ia akan terus diuji secara dalaman dan ‘dibina untuk masa depan’.

Tetapi walaupun beberapa khabar angin mengenai versi baru alat dengar sejak itu, tidak ada pengumuman yang akan datang.

Saluran rasmi Google Glass di laman sosial Google+ belum dikemas kini sejak Januari 2016.

Artikel sebelum iniRingkas bergaya
Artikel seterusnyaCeramah agama semarakkan malam perayaan
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -