Google guna platform kira bayaran, faedah pekerja

SAN FRANCISCO, 23 JUN – Google kelmarin melancarkan platform yang membolehkan pekerjanya untuk mengira pembayaran dan faedah kerana melakukan tugas dari rumah dan bagaimana perkara ini boleh berubah sekiranya mereka berpindah ke bandar yang lebih murah atau lebih mahal.

Dengan tempat kerja hibrid baharu syarikat, “ramai pekerja mempertimbangkan di mana mereka tinggal dan bagaimana mereka bekerja,” menurut jurucakap Google menjawab pertanyaan dari AFP. Platform Work Location Tool baharu akan menunjukkan pekerja bagaimana mereka dibayar mengikut lokasi mereka, sejak mereka dibayar berdasarkan kos tempat tinggal dan diselaraskan kepada pasaran pekerjaan.

Google, yang mempunyai kira-kira 140,000 orang pekerja di seluruh dunia, menjangkakan dalam model pekerjaan pasca pandemik, 60 peratus daripada pekerja mereka akan bertemu di pejabat hanya beberapa kali dalam seminggu, dan 20 peratus tenaga kerjanya akan berada di lokasi pejabat baharu mereka. Baki 20 peratus pekerja Google dijangka bekerja dari rumah, menurut jurucakap syarikat tersebut.

Ketua Eksekutif Google, Sundar Pichai telah berkata mengenai keperluan bersikap lebih fleksibel untuk bekerja dalam talian dan perubahan lokasi ketika syarikat teknologi membuka semula kampus yang ditinggalkan semasa pandemik. – AFP

Google melancarkan platform mengira pembayaran dan faedah pekerja di tempat kerja hibrid baharu syarikat. – AP