Google lanjutkan pilihan kerja dari rumah sehingga Julai 2021

SAN FRANCISCO, 28 JULAI – Google akan membenarkan kebanyakan pekerja bekerja dari rumah sehingga Julai 2021 dalam respons terhadap pandemik koronavirus berterusan, kata syarikat gergasi teknologi semalam.

Dalam satu e-mel kepada pekerja, ketua eksekutif Google, Sundar Pichai berkata, “Untuk memberikan pekerja keupayaan untuk merancang, kami akan melanjutkan kerja-kerja sukarelawan global kami dari rumah sehingga 30 Jun 2021 untuk peranan yang tidak memerlukan pekerja berada di dalam pejabat.”

Wall Street Journal, yang pertama melaporkan berita itu, berkata hampir kesemua 200,000 pekerja dan kontraktor Google di seluruh dunia akan melihat pelanjutan pilihan tersebut yang telah ditetapkan akan berakhir pada Januari. Keputusan itu mungkin menandakan usaha yang sama oleh firma teknologi lain dan majikan besar untuk melanjutkan dasar pencegahan di tengah kebimbangan meningkat mengenai risiko untuk kembali kepada tempat kerja biasa.

Beberapa firma teknologi berkata mereka menjangka membuka semula pejabat mereka secara berperingkat pada bulan-bulan akan datang. – AFP