Google siar data lokasi pengguna

PARIS, 3 APRIL – Google akan menyiar data lokasi daripada penggunanya di seluruh dunia mulai hari ini untuk membenarkan kerajaan mengukur keberkesanan langkah penjarakkan sosial yang dilaksanakan untuk memerangi pandemik COVID-19, kata syarikat gergasi teknologi itu.

Laporan mengenai pergerakan pengguna di 131 buah negara akan disediakan di laman sesawang khas dan akan ‘mencarta trend perge-rakan berdasarkan geografi,” menurut satu pos di salah satu blog syarikat. Trend akan mempamerkan ‘pertambahan atau pengurangan peratusan mata dalam kunjungan’ ke lokasi seperti taman, kedai, rumah dan tempat kerja, bukan ‘jumlah kunjungan,” kata pos, ditandatangani oleh Jen Fitzpatrick, yang mengetuai Google Maps, dan ketua kesihatan syarikat Karen DeSalvo.

“Kami berharap laporan berkenaan akan membantu menyokong keputusan mengenai cara-cara mengendali pandemik COVID-19,” kata mereka.

“Maklumat ini mungkin membantu pegawai memahami perubahan dalam kunjungan penting yang boleh membentuk cadangan mengenai waktu perniagaan atau memaklumkan penghantaran perkhidmatan produk.”

Seperti pengesanan kesesakan lalu lintas atau ukuran lalu lintas di Google Maps, laporan baharu akan menggunakan data ‘agregat’ daripada pengguna yang telah mengaktifkan sejarah lokasi mereka.

‘Maklumat peribadi yang boleh dikenal pasti’ seperti lokasi, kontak atau pergerakan seseorang tidak akan dikeluarkan, kata pos. Laporan itu juga akan menggunakan teknik statistik yang menambah ‘bunyi tiruan’ kepada data baharu, menjadikannya lebih sukar untuk pengguna dikenal pasti.

Dari China ke Singapura ke Israel, kerajaan telah mengarahkan pengawasan elektronik tentang pergerakan rakyat mereka dalam usaha untuk mengehad penyebaran virus, yang telah menjangkiti lebih daripada satu juta orang dan membunuh lebih 50,000 di seluruh dunia. – AFP

Logo Google menghiasi pejabat Bangunan Google di Bandar New York. Google akan menyiar data lokasi daripada penggunanya untuk membenarkan kerajaan mengukur keberkesanan langkah penjarakkan sosial dalam usaha memerangi COVID-19. – AP