Grafiti pada guni serlah pembersih tidak didendang

JOHANNESBURG – Bagi kebanyakan orang, ia hanyalah guni besar yang kelihatan kotor dan padat dengan sisa kitar semula beroda di sepanjang jalan di bandar terbesar di Afrika Selatan itu.

Tetapi kini artis grafiti mengubahnya, menyembur cat grafiti berlukis terang untuk mendorong orang ramai melihat kerja pekerja miskin tidak didendangkan yang menarik guni-guni sampah itu.

“Salah satu cabaran terbesar adalah untuk menarik orang ramai, berhubung secara mata, untuk membina sedikit hubungan,” kata Tamzyn Botha, salah seorang artis di sebalik inisiatif itu.

Mengecat beg ialah “cara yang menyeronokkan untuk mencipta permulaan dialog,” kata penyelaras di Shade, pusat Johannesburg di mana artis membeli bahan kitar semula daripada pemungut sampah.

Di seluruh Afrika Selatan, beribu-ribu ‘pemungut’ membantu negara melakukan kitar semula. Sebahagian besarnya menganggur, mereka mencari rezeki dengan mengutip sampah untuk mencari apa sahaja yang boleh dikitar semula dan dijual dengan harga yang rendah.

Terdapat kira-kira 6,000 pekerja tidak rasmi seperti itu di Johannesburg sahaja, bandar dan hab ekonomi terbesar di negara itu, kata African Reclaimers Organistion.

Setiap pagi mereka menyelongkar tong sampah dan melangkaui di luar daerah perumahan, mengumpul dan menyusun botol kitar semula, kertas, plastik dan aluminium. Di negara yang tidak mempunyai sistem kitar semula yang formal, tenaga kerja mereka amat diperlukan untuk membantu menguruskan sisa dan memberi manfaat kepada alam sekitar.

Menghiasi guni sampah pekerja dengan warna terang, artis Johannesburg berharap dapat menunjukkan sumbangan mereka untuk memerangi perubahan iklim. Jika orang melihat seni itu, “ia memberikan sedikit identiti kepada beg itu dan diharapkan kepada orang itu mengisinya,” kata Botha.

Thapelo, seorang pemungut sampah, menarik troli yang penuh dengan sampah selepas seorang artis grafiti melukis guninya sebagai sebahagian daripada inisiatif untuk menjadikan seni grafiti mereka lebih kelihatan dan boleh dikenal pasti di Johannesburg. – AFP
Francois Knoetze, seorang artis grafiti, menyemburkan cat untuk melakar karya seni pada guni atas troli pemungut sampah. – AFP

Perpaduan

Pemungut melintasi bandar siang dan malam, dan sesetengah pemandu malah menganggapnya sebagai risiko kerana troli guni mereka tidak mempunyai pemantul cahaya, tidak selalu kelihatan dengan mudah.

Bagi artis Naledi Chai, semburan cat pada beg adalah mengenai ‘perpaduan dengan kitar semula tidak rasmi’.

“Mereka melakukan banyak kerja, mereka menjimatkan banyak wang bandar,” katanya, selepas melukis muka berwarna kuning terang pada satu guni.

“Ini adalah cara realistik yang boleh saya bantu.”

Tetapi ia juga merupakan cara terbaik untuk mempamerkan kemahirannya. Ia adalah “cara yang sangat bijak dan juga progresif untuk mencipta seni yang bergerak” dan “boleh pergi dari bandar ke bandar,” katanya.

Sambil melutut di atas turapan berhampiran, artis Nathi Nzima menyembur cat ungu pada guni.

“Ia bagus, bukan setiap hari kita dapat melakukan perkara seperti ini,” katanya sambil menjelaskan dia mahu kerjanya ‘memberi satu makna’.

Pihak kerajaan tahun lepas mengeluarkan strategi pengurusan sampah, tetapi masih tiada peraturan ketat untuk menguatkuasakan pengasingan sampah untuk dikitar semula di peringkat isi rumah. Buat masa ini, penebusan sampah mewujudkan pekerjaan tidak formal di negara yang mengalami pengangguran sebanyak 34.4 peratus.

William, 44, yang telah bekerja sebagai pemungut sampah selama dua dekad yang lalu dan kini membesarkan seorang anak perempuan berusia 12 tahun, mengalu-alukan inisiatif untuk menonjolkan buruh yang jarang diingati itu.

“Kami tidak melakukan jenayah, kami tidak mencuri. Kami hanya mencari rezeki,” katanya. – AFP