Grand Prix Hungaria tanpa penonton – penganjur

PARIS, 1 MEI – Grand Prix Hungaria pada 2 Ogos akan diadakan tanpa penonton sebagai tindak balas terhadap membendung penularan wabak COVID-19, penganjur mengumumkan hari ini.

Perlumbaan di Hungaroring mengikuti contoh yang diberikan oleh Grand Prix Britain di Silverstone dan perlumbaan tirai musim F1 yang baharu di Austria yang mungkin akan diteruskan tetapi tanpa penonton.

“Sekarang telah menjadi jelas bahawa kita tidak dapat mengadakan Grand Prix Hungaria Formula 1 ke-35 di hadapan penonton walaupun setelah semua usaha kita lakukan,” kata satu kenyataan dari penganjur perlumbaan.

Kenyataan itu menambah bahawa keputusan itu diperlukan untuk melindungi kesihatan peminat dan kakitangan di litar.

Keputusan itu dipaksa setelah pemerintah Hungary melarang sebarang acara yang melibatkan lebih daripada 500 penonton sehingga 15 Ogos.

Perlumbaan Grand Prix de France Formula Satu di Circuit Paul Ricard di Le Castellet, selatan Perancis. Grand Prix Perancis yang dijadualkan pada 28 Jun dibatalkan pada 27 April kerana wabak koronavirus. – AFP

“Jelas semalam bahawa semua ini hanya dapat dilakukan di pintu tertutup. “Kami akan terus bekerjasama dengan penganjur antarabangsa untuk mencari penyelesaian terbaik,” tambah kenyataan itu.

Pada Isnin lalu ketua Formula Satu, Chase Carey menyasarkan musim yang dilanda COVID-19 di Austria pada 5 Julai selepas Grand Prix Perancis 28 Jun dibatalkan.

Carey mengatakan dia mengharapkan perlumbaan awal tanpa peminat, tetapi berharap penonton diizinkan kembali seperti dalam jadual.

“Kami menyasarkan untuk memulakan perlumbaan di Eropah hingga Julai, Ogos dan awal September, dengan perlumbaan pertama berlangsung di Austria pada 3 hingga 5 Julai,” kata Carey.

“September, Oktober dan November, akan menyaksikan kita berlumba di Eurasia, Asia dan Amerika, mengakhiri musim di Teluk Arab pada bulan Disember dengan Bahrain sebelum tradisi final di Abu Dhabi, setelah menyelesaikan antara 15 ke 18 perlumbaan.”

Hungary, yang mempunyai populasi hampir 10 juta, telah melaporkan 312 kematian akibat COVID-19. Pada hari Isnin Grand Prix Perancis menjadi perlumbaan ke-10 musim ini dibatalkan atau ditunda. – AFP