Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Grand Prix Tenis Porsche disukai semua pemain

  Oleh Syahmi Hassan

  STUTTGART, 4 MEI – Tiga belas menjadi nombor bertuah untuk Angelique Kerber apabila pemain-pemain wanita terbaik dunia berkumpul untuk Grand Prix Tenis Porsche dari 16 hingga 24 April, yang menjadi penampilan ke-13 duta jenama Porsche berkenaan.

  Beliau telah meraikan dua kemenangan kejohanan di Arena Porsche Stuttgart iaitu pada 2015 dan 2016.

  Dalam satu temu bual, beliau bercakap tentang populariti kejohanan berkenaan yang telah lama wujud dalam kalangan pemain, barisan yang sangat kuat dengan sembilan pemain 10 teratas dan peluangnya untuk kejayaan ketiga.

  Ditanya kenapa beliau dan rakan pemain suka datang ke kejohanan itu, Angelique berkata bahawa mereka sebagai pemain sukakan kejohanan berkenaan.

  “Bagi kami, ia serupa dengan oasis spa dalam kehidupan seharian di Tour. Dibuat untuk berasa dialu-alukan adalah perasaan yang sangat istimewa, tidak kira sama ada awda seorang bintang atau yang layak.

  Angelique Kerber membuat penampilan ke-13 di Arena Porsche tahun ini. – Gambar serahan Porsche

  “Sejak saya mula bermain dalam kelayakan pada 2005, Grand Prix Tenis Porsche pada dasarnya telah menemani saya sepanjang kerjaya saya. Saya dapat menimba banyak pengalaman di sini, pengalaman yang telah memajukan kerjaya saya. Saya juga belajar sesuatu walaupun saya kalah. Saya sentiasa berharap untuk kembali ke Stuttgart,” ujarnya.

  Mengulas mengenai penonton dibenarkan masuk semula ke Arena Porche, beliau berkata, “Peminat dan suasana yang hebat adalah perkara yang paling saya rindui sepanjang tahun lepas. Terdapat hanya beberapa boneka kadbod di tempat duduk. Ia sememangnya tiada perbandingan.

  “Apa yang paling memotivasikan saya ialah turun ke gelanggang, memberikan yang terbaik dan rasakan peminat menyokong, menceriakan dan sentiasa menyilangkan jari mereka untuk saya. Ia adalah perkara yang paling baik tentang pekerjaan saya,” tambah beliau.

  Dengan sembilan pemain 10 teratas, kejohanan itu sekali lagi mempunyai kekuatan yang mendalam tahun ini.

  Ditanya sama ada ia menjadi motivasi tambahan kepada beliau, Angelique menjawab, “Sudah tentu. Lawan yang kuat sentiasa menjadi motivasi tambahan untuk saya.

  “Begitulah keadaannya apabila saya menang buat kali pertama dalam pusingan akhir menentang pemain nombor satu dunia ketika itu, Caroline Wozniacki. Ia menggambarkan kepentingan kejohanan itu di mana ramai pemain terbaik bersaing tahun demi tahun. Cabaranlah yang sangat saya nantikan.”

  Mengulas mengenai dua kemenangannya di kejohanan itu, beliau berkata, memenangi kejohanan yang hebat untuk kali pertama tidak akan pernah dilupakan.

  “Oleh itu, kejayaan menentang Caroline adalah yang paling baik saya dapat nikmati di Stuttgart. Perlawanan akhir adalah benar-benar mendebarkan. Saya ketinggalan pada set ketiga tetapi dengan sokongan orang ramai, saya berjaya mengubah perlawanan.

  “Pada 2016 ketika menentang Laura Siegemund, yang berjaya mara ke final sebagai pemain kelayakan, ia adalah sebaliknya. Saya adalah pemain kegemaran utama dan berada di bawah semua tekanan. Ia juga merupakan pengalaman penting dalam kerjaya saya yang saya kaitkan dengan kejohanan ini,” jelasnya.

  Ditanya mengenai harapan realistik peminat bahawa beliau boleh menang buat kali ketiga, setelah tidak bermain dalam banyak perlawanan tahun ini, pemain itu berkata bahawa bagi beliau, adalah penting untuk mempunyai rentak perlawanan tertentu untuk menghasilkan tenis terbaik beliau.

  “Tahun ini, agak sukar untuk memasuki rentak perlawanan biasa saya. Saya mempunyai persiapan yang sangat baik dan telah berlatih bersungguh-sungguh, dan kemudian korona menjadi rintangan kepada saya,” ujarnya.

  Motivasi tambahan bagi kejohanan itu pastinya Porsche Taycan GTS Sport Turismo sebagai hadiah utama untuk pemenang.

  “Semua pemain tidak sabar-sabar untuk memenangi Porsche. Itu yang pasti. Bagi kami semua, ia adalah trofi pemenang terindah dalam WTA Tour. Semasa bermain di Gelanggang Pusat (Centre Court), kami mempunyai paparan penuh kereta sepanjang minggu. Tidak ada motivasi yang lebih baik,” ulasnya.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -