Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  Greece hadkan pelancong ke Acropolis

  ATHENS, 5 SEPT – Dalam usaha untuk mengekalkan sisa tinggalan di Greece, mercu tanda paling terkenal di Athens, Acropolis mula dihadkan untuk pelawat.

  Sebuah laman sesawang tempahan baharu kini menjejaki pelancong di Acropolis sambil menguatkuasakan slot masa setiap jam bagi menangani ke-sesakan dan memelihara tapak arkeologi itu yang menjadi antara mercu tanda bersejarah yang terkenal di dunia, lapor United Press International (UPI).

  Acropolis Athens adalah kompleks monumen Yunani purba yang paling menarik dan lengkap yang masih wujud pada zaman ini, menurut UNESCO.

  “Jelas sekali pelancongan adalah wajar untuk kita semua. Tetapi kita perlu mencari cara untuk hadkan pelancongan berlebihan daripada merosakkan monumen itu,” kata menteri kebudayaan Greece, Lina Mendoni kepada radio Greek minggu lalu.

  Sistem baharu itu, yang dilancarkan kelmarin akan menghadkan lawatan Acropolis kepada 20,000 pelancong sehari dan akan digunakan di tapak Yunani lain, mulai April.

  Akses akan diberikan kepada 3,000 pengunjung antara 8 pagi dan 9 pagi, diikuti oleh 2,000 pengunjung setiap jam berikutnya.

  Mendoni berkata Acropolis, yang terletak di atas bukit berbatu di Athens dan menempatkan koleksi runtuhan, struktur dan artifak termasuk kuil Parthenon yang didedikasikan untuk dewi Athena, kini menerima sehingga 23,000 pelawat sehari, yang disifatkan sebagai jumlah yang sangat besar. – Bernama

  Asap daripada kebakaran hutan di pinggir ibu kota Greece menutupi matahari ketika ia terbenam di atas Acropolis di Athens pada 22 Ogos. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...