Greece jangka terima bekalan vaksin COVID-19 bermula Disember

ATHENS, 18 OGOS – Menteri kesihatan Greece hari ini mengatakan dia menjangka bekalan vaksin kelompok pertama COVID-19 akan diperolehi pada bulan Disember ini di bawah perjanjian EU dalam sekitar tiga juta dos keseluruhan.

“Sekiranya semuanya berjalan lancar, Greece akan menerima bahagian yang dipersetujui dalam tujuh penghantaran, kita akan menerima 700,000 dos pada bulan Disember,” kata Menteri Kesihatan Vassilis Kikilias kepada SKAI TV.

Penghantaran akan dibuat setiap bulan antara Disember dan Jun, katanya.

Suruhanjaya Eropah pada 14 Ogos mengatakan “telah mencapai kesepakatan pertama dengan syarikat farmasi AstraZeneca untuk membeli vaksin yang berpotensi melawan COVID-19 dan mendermanya ke negara-negara berpendapatan rendah serta sederhana atau menghantarnya semula ke negara-negara Eropah yang lain.”

Ia mengatakan ‘setelah vaksin terbukti selamat dan berkesan’ ia akan membeli 300 juta dos dengan ‘pilihan untuk membeli 100 juta lagi bagi pihak negara anggota EU.’

Seorang juruteknik makmal menyusun vaksin untuk kajian vaksin COVID-19 di Pusat Penyelidikan Amerika (RCA) di Hollywood, Florida. Ujian klinikal vaksin fasa ketiga disertai ribuan orang, kini di peringkat akhir ketika negara-negara dunia termasuk Greece menantikannya. – AFP

Greece mempunyai kadar jangkitan dan kematian yang agak rendah diban-dingkan dengan negara-negara EU yang lain, tetapi penularan virus ini meningkat dengan cepat pada bulan ini.

Terdapat lebih 7,200 kes, termasuk kira-kira 2,800 kes pada bulan Ogos dan 230 orang telah meninggal dunia akibat virus itu di Greece.

Pihak berkuasa telah menyalahkan lonjakan jangkitan kerana pelanggaran peraturan penjarakan fizikal di restoran, bar dan perhimpunan awam.

Agensi perlindungan awam telah mengeluarkan sekatan pada waktu malam untuk restoran-restoran di negara itu, termasuk beberapa destinasi pelancongan terkemuka di Greece.

Perdana Menteri Kyriakos Mitsotakis telah mengingatkan semula bahawa langkah-langkah drastik akan lebih teruk menjejaskan ekonomi jika penularan virus itu tidak dapat dikawal. – AFP