Greece, UAE lancar latihan ketenteraan

ATHENS, GREECE, 28 OGOS – Greece dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) telah memulakan latihan tentera udara bersama di timur laut Mediterranian, dalam usaha meningkatkan latihan tentera terbaharu di wilayah di mana Greece dan Turki bertelagah mengenai hak mineral di dasar laut.

Latihan penerbangan tentera udara bermula hari ini, sehari selepas UAE menamatkan pemindahan sembilan jet pejuang F-16 dan empat pesawat pengangkutan ke pangkalan udara Greece di pulau Crete, kata Kementerian Pertahanan Greece.

Dalam perselisihan yang semakin meningkat, Greece dan Turki telah memimpin banyak latihan ketenteraan di daerah tersebut dalam beberapa minggu terakhir, dengan lebih banyak lagi latihan bakal menyusul, setelah Turki melancarkan misi peninjauan di perairan di mana Athens berkata ia mempunyai bidang kuasa di kawasan tersebut.

Ankara berpendapat bahawa pulau Greece tidak boleh masuk campur dalam pengiraan kawasan maritim di mana minyak dan gas dapat dieksploitasi dan pandangan itu ditentang oleh kebanyakan negara sekutu barat. Perancis, Itali dan UAE telah menyertai latihan ketenteraan dan misi latihan baru-baru ini yang diadakan oleh Greece dan sekutu Cyprus, sementara Amerika Syarikat juga telah mengadakan latihan berasingan dengan Greece. – AP

Jet tentera udara dari UAE tiba di pangkalan udara Souda untuk mengambil bahagian dalam latihan bersama dengan pasukan Greece, di pulau selatan Crete, Greece, semalam. – AP