Grosjean kembali ke Formula Satu

PARIS, 5 MEI – Romain Grosjean, yang mengalami kemalangan ngeri pada November, akan kembali beraksi di Formula Satu untuk ujian bersama Mercedes pada penghujung Jun di Perancis, menurut pasukan hari ini.

“Saya sangat teruja untuk kembali memandu kereta F1! Ia akan menjadi peluang istimewa buat saya dan untuk memandu kereta juara dunia Mercedes akan menjadi pengalaman unik,” kata pemandu berusia 35 tahun dari Perancis dalam laman sesawang Mercedes.

Kereta Haas dipandu Grosjean terbelah dua dan terbakar selepas terlibat dalam kemalangan yang menghentam penghalang pada kelajuan 220 km/sj pada pusingan pertama di Grand Prix Bahrain pada 29 November. Dia terselamat daripada kebakaran dengan melecur di tangannya, kecederaan di bahagian buku lali kaki kiri serta bengkak-bengkak.

Sejurus selepas kemalangan, Toto Wolff, principal pasukan Mercedes berkata dia tidak akan menjadikan kemalangan tersebut sebagai pengakhir karier Grosjean di Formula Satu.

“Idea tersebut timbul kali pertama apabila Grosjean nampaknya akan mengakhiri karier aktif di Formula Satu dan kami tidak mahu kemalangan itu menjadi momen terakhir dalam kereta F1,” Wolff berkata hari ini, menambah dia mengenali Grosjean sejak memandu pada permulaan Formula 3.

Grosjean berkata sokongan Wolff meningkatkan moralnya.

“Saya sangat berterima kasih kepada Mercedes F1 dan Toto atas peluang ini,” kata Grosjean. “Kali pertama saya mendengar mengenai peluang memandu Mercedes adalah ketika saya berada di hospital Bahrain apabila Toto bercakap kepada media dan membuat pelawaan. Membaca berita tersebut menggembirakan saya!” – AFP