Guardiola rancang tinggalkan Citizens 2023

RIO DE JANEIRO, 26 OGOS – Pengurus Manchester City, Pep Guardiola berkata, dia berhasrat meninggalkan juara Liga Perdana Inggeris (EPL) itu apabila kontraknya tamat penghujung 2023 kemudiannya mahu mengendalikan pasukan kebangsaan.

“Selepas tujuh tahun bersama kelab ini, saya fikir saya perlukan
rehat,’’ kata Guardiola yang berusia 50 tahun.

“Saya perlu lihat apa yang telah kami lakukan dan menilai motivasi untuk masa depan dan dalam proses ini saya berminat menjadi jurulatih skuad kebangsaan seperti Amerika Selatan, Eropah. Saya mahu mencari pengalaman di Copa America.’’

Bagaimanapun, Guardiola tidak mengharapkan sangat pasukan kebangsaan Brazil.

“Pasukan kebangsaan selepas ini, ya,’’ katanya ketika bercakap di media dalam talian anjuran syarikat kewangan Brazil, XP Investimentos yang dipetik ESPN Brasil.

“Saya fikir jurulatih Brazil sudah pasti selalunya rakyat Brazil sendiri. Saya tak nampak jurulatih asing mengendalikan pasukan seperti Brazil.”

Bekas pemain Barcelona itu menjuarai tiga gelaran EPL dalam tempoh lima musim ketika mengendalikan City dan musim lalu membawa mereka ke final Liga Juara-Juara namun tewas 0-1 kepada Chelsea.

Sebelum itu dia memenangi Liga Juara-Juara dua kali bersama Barcelona dan menjuarai La Liga tiga kali dengan Catalan selain menjuarai Bundesliga bersama Bayern Munich.

Bagaimanapun, Guardiola masih belum mengendalikan skuad kebangsaan atau menjulang sebarang trofi di peringkat antarabangsa. – AFP

Jurulatih Manchester City, Pep Guardiola semasa perlawanan EPL menentang Norwich City di Stadium Etihad pada 21 Ogos lalu. – AP