Gubahan seni menarik daripada fabrik

HANOI – Dalam sebuah bilik yang panas dan pengap di Hanoi, Tran Thanh Thuc memegang sehelai skarf sutera yang halus dan mula mengguntingnya dalam potongan kecil, bersedia untuk menempelnya pada karya seninya.

Selama empat dekad, Thuc telah mencipta semula landskap Vietnam menggunakan corak fabrik yang beraneka warna yang digunting dari skarf, ao dai tradisional – atau apa sahaja bahan yang dapat dicarinya semasa tahun-tahun kemiskinan pada tahun 1980.

“Pada masa itu, saya cuba mencari tali yang diperbuat daripada bulu biri-biri, kain baldu atau pun bahan amat ringkas untuk menghasilkan gambar pertama saya,” katanya.

“Sekarang, ada kalanya saya menggunting corak daripada skarf sutera amat cantik yang dihantar oleh kawan saya dari luar negara.”

Sering kali menggunakan ratusan ribu helai kain untuk membentuk pokok, sungai dan tompok langit, artis berusia 61 tahun itu tidak berani menyejukkan studio rumahnya dengan kipas atau penyaman udara, walaupun dalam cuaca panas terik di ibu negara Vietnam.

Artis Tran Thanh Thuc mencipta kerja seni yang dibuat daripada fabrik di studionya di Hnaoi. – AFP
Tran Thanh Thuc bergambar bersama kerja seninya yang dibuat daripada fabrik di studio rumahnya di Hanoi. – AFP

“Jika kipas dipasang, butir-butir akan berterbangan ditiup angin,” katanya.

“Maka apabila saya bekerja, persekitaran adalah sukar…ia hanya saya dan fabrik.”

Sepanjang tempoh tahun-tahun berkenaan di mana Thuc telah bekerja menghasilkan seni menggunakan kain, dia juga mengekalkan pekerjaannya sebagai kakitangan awam dan hanya mempunyai masa ‘untuk melakukan apa yang disukainya’ pada waktu malam.

Namun nasibnya mula berubah apabila seorang pengumpul Amerika membeli hasil karya pada 2000 dan kira-kira satu dekad lalu, dia mula dipelawa untuk menghadiri pameran dan karyanya mulai dijual.

Sekarang seni ciptaannya dijual di antara AS$1,000 dan AS$5,000 dan dia juga telah mengambil bahagian dalam pameran di seluruh Vietnam.

“Saya berasa gembira kerana mereka membantu saya menjalani kehidupan yang agak selesa dan saya bebas melakukan apa yang saya suka,” ujarnya.

“Kerja saya merupakan ringkasan keghairahan dan keindahan yang saya alami selepas berkunjung di seluruh tanah air.” – AFP