Guidicelli: Roland Garros mungkin diadakan secara tertutup

PARIS, 10 MEI – Ketua tenis Perancis Bernard Guidicelli (Gambar bawah) mengaku hari ini bahawa Roland Garros yang telah pun ditunda empat bulan disebabkan koronavirus, mungkin diadakan di sebalik pintu tertutup.

Guidicelli, yang berkata persekutuan Perancis (FFT) ‘tidak kesal’ berhubung keputusan sebulat suara untuk memindahkan kejohanan Grand Slam di gelanggang tanah liat dari 24 Mei hingga 7 Jun kepada 20 September hingga 4 Oktober, menegaskan semua opsyen masih terbuka.

“Kami belum mengetepikan sebarang opsyen. Roland Garros pada dasarnya adalah kisah perlawanan dan pemain,” beritahunya kepada Journal du Dimanche.

“Terdapat kejohanan yang berlangsung di stadium, dan juga kejohanan di skrin TV.

“Jutaan penonton di seluruh dunia sedang menunggu. Menganjurnya di belakang pintu tertutup akan membenarkan sebahagian daripada model perniagaan – hak televisyen (yang menyumbang lebih satu pertiga daripada pendapatan kejohanan) – diteruskan. Ia tidak boleh diabaikan.”

Penularan koronavirus telah menghentikan semua tenis sejak pertengahan Mac dan tidak akan disambung sehingga 13 Julai paling awal.

Wimbledon telah pun dibatalkan untuk kali pertama sejak Perang Dunia Kedua.

Kejohanan Terbuka AS, dijangka berlangsung di New York dari 31 Ogos hingga 13 September, juga dipersoalkan dengan satu keputusan dijangka keluar pada pertengahan Jun. Hampir 500,000 peminat menghadiri Roland Garros setiap tahun.

Guidicelli mengaku permulaan kejohanan Terbuka Perancis mungkin ditangguhkan kepada minggu selanjutnya untuk bermula pada 27 September.

Ini membenarkan cuti dua minggu di antara Terbuka AS dan Roland Garros.

“Kami bekerjasama, namun masih awal untuk menentukan jadual.” – AFP