Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Guna AI cegah TB dalam penjara

  MAPUTO, 22 NOV – Satu program menggunakan kecerdasan buatan (AI) untuk menguji banduan di penjara Mozambik yang tinggi sekuritinya terhadap tuberkulosis (TB) telah menimbulkan harapan bahawa teknologi baru ini dapat membantu mencegah penyakit tersebut.
  Penjara yang sesak merupakan tempat yang subur untuk TB, penyakit berjangkit kedua tertinggi di dunia selepas Covid, menurut Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO), Mozambik, sebuah negara dengan 32 juta orang penduduk, mencatat kira-kira 120,000 jangkitan tahun lalu.
  Disebabkan oleh bakteria yang sering menyerang paru-paru, ia menjangkiti lebih daripada 10 juta orang pada tahun 2022 dan membunuh 1.3 juta, menurut WHO.
  Di dalam halaman luas penjara sekuriti maksimum di ibu negara Mozambik, Maputo, seorang banduan berbaju T berwarna oren berdiri di hadapan tripot dengan tablet putih yang luas.
  Di belakangnya, seorang doktor menyelidik mesin X-ray mudah alih dua bahagian yang bersambung kepada program AI yang dianggap sebagai kemajuan dalam perjuangan menentang tuberkulosis.
  “Ia diproses dalam masa nyata, kami mempunyai hasilnya dalam kurang dari lima minit,” kata doktor itu. Imej muncul di komputer, seorang juruteknik yang duduk di meja di luar khemah perubatan beberapa meter jauhnya, bersama dengan diagnosis.
  “Tanda radiologi yang mencadangkan tuberkulosis – negatif,” kata mesej itu.
  Program ini merupakan sebahagian daripada ujian besar teknologi itu untuk mengimbas semua banduan di tiga buah penjara di Maputo. Ia dijalankan oleh sebuah organisasi tempatan yang disokong oleh Stop TB Partnership, entiti yang disokong oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.
  Gabungan AI dan mesin X-ray mudah alih lebih cepat dan menyingkirkan keperluan untuk lawatan ke klinik dan ahli radiologi, yang mungkin kurang di kawasan pedalaman miskin, kata Timbalan Ketua Stop TB, Suvanand Sahu. – AFP

  Seorang kakitangan perubatan mengendalikan imbasan X-ray ke atas seorang banduan di penjara Maputo pada 6 November. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...