Guna aplikasi QueUp bagi menetapkan slot

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 NOV – Jabatan Perkhidmatan Pos ingin memaklumkan kepada orang ramai bahawa bagi proses baharu dalam Fasa Peralihan yang akan dilaksanakan di semua cawangan pejabat pos seluruh negara, hanya pelanggan yang mempunyai kod BruHealth berwarna hijau dan kuning dan lengkap dua dos vaksin dibenarkan masuk ke dalam premis cawangan.

Selain itu, pelanggan juga dimestikan untuk menggunakan QueUp bagi menetapkan slot masing-masing yang terdapat di cawangan Pusat Memproses Mel (MPC), Menglait dan Seri Kompleks. Sementara bagi cawangan selebihnya, pelanggan dibenarkan masuk secara walk-in.

Perkara ini disampaikan oleh Pemangku Ketua Pos Agung, Haji Aminuddin bin Haji Mohd Taib semasa sidang media yang berlangsung di Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, hari ini.

Beliau berkata, para pelanggan juga dimestikan untuk memakai pelitup muka serta menunjukkan kad pengenalan masing-masing sebelum masuk ke dalam mana-mana premis pejabat pos.

Pihak pengurusan jabatan juga pada masa ini telah mengarahkan kakitangan yang baharu menerima dos pertama untuk mengambil dos kedua secepat mungkin selaras dengan surat keliling mengenainya. Jabatan Perkhidmatan Pos akan mengaktifkan penggunaan ART tertakluk kepada tarikh yang akan dimaklumkan nanti.

Pihak jabatan turut ingin memaklumkan bahawa bermula 20 November 2021, kesemua cawangannya akan beroperasi mulai 8 pagi hingga 2 petang pada hari Isnin hingga Khamis dan Sabtu, kecuali hari kelepasan awam. Manakala Pusat Penyerahan Setempat (PPS) di MPC akan dibuka pada setiap hari bekerja. Manakala Pejabat Pos Anggerek Desa dan Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei (LTAB) adalah masih ditutup.

Haji Aminuddin semasa menghadiri sidang media yang berlangsung di Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, kelmarin.