‘Guna mesin ATM, klinik luar premis’

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 NOV – Bagi individu yang baru mendapatkan satu dos vaksinasi, mereka hanya dibenarkan untuk menggunakan mesin ATM yang terletak di luar bangunan untuk mengeluarkan wang.

“Sehubungan itu, bagi mereka yang baru menerima satu dos vaksin dan belum mendapatkan vaksin tetapi berhasrat untuk membuat pengeluaran wang menggunakan ATM yang terletak di dalam bangunan atau premis perniagaan adalah tidak dibenarkan,” jelas Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar semasa menjawab soalan media mengenai kebenaran ke atas individu belum lengkap dos vaksin untuk menggunakan mesin ATM yang terletak dalam bangunan bagi mengeluarkan wang.

Individu berkenaan disarankan untuk menggunakan mesin ATM yang terletak di luar bangunan yang tidak perlu masuk ke dalam bangunan dan juga jika pihak bank membenarkan.

Semasa menjawab persoalan mengenai kedua-dua golongan itu adakah dibenarkan untuk menghadiri janji temu perubatan di klinik atau hospital, Yang Berhormat Dato berkata mereka dibenarkan untuk menghadirinya.

“Jika mereka memerlukan rawatan di klinik-klinik atau hospital yang terletak di dalam premis bangunan, mereka dibolehkan namun untuk memantau mereka tidak berjalan-jalan di sekitar premis itu, mereka turut disarankan untuk mengunjungi klinik lain yang bukan dalam premis,” katanya.