Guna nama watak Disney semakin popular

LONDON – Satu kajian selidik oleh syarikat pelancongan, Florida4Less mendapati lebih sejuta penduduk di Britain dinamakan bersempena dengan watak filem Disney, menurut media.

Menurut kaji selidik tersebut, nama yang diambil sempena filem klasik seperti Toy Story, The Hunchback of Notre Dame dan Beauty and the Beast meningkat popular sejak permulaan dekad lalu.

Ibu bapa atau pasangan yang gemar menamakan anak masing-masing menggunakan karakter Disney didapati berusia antara 18 hingga 34 tahun dengan tiga daripada 10 responden menyukai Disney.

Kaji selidik sama turut mendapati 16 peratus penduduk dewasa di Britain bersetuju bahawa menamakan anak damit sempena karakter Disney adalah ‘idea baik’ tetapi mereka tidak akan melakukannya sendiri.

Nama Disney paling popular ialah Jasmine yang diinspirasikan daripada watak Puteri Jasmine dalam filem Aladdin, diikuti Rex, Toy Story dan Belle, Beauty and the Beast.

Trend menamakan anak itu dijangka berterusan dengan 14 peratus responden berkata, mereka kini memikirkan untuk menamakan anak mereka sebagai Ariel iaitu watak dalam filem The Little Mermaid. – Agensi

Nama watak-watak Disney sering digunakan untuk dijadikan nama kepada anak yang baru lahir. – Agensi