Gunung berapi Aso meletus

TOKYO, 20 OKT – Gunung Aso, Jepun meletus hari ini, memuntahkan gumpalan asap tebal ribuan meter ke ruang udara ketika para pendaki bergegas lari dari tempat pelancongan popular itu.

Tidak ada kecederaan dilaporkan selepas letusan lewat pagi di barat daya Jepun, yang menghamburkan batu-batu dalam ledakan dramatik yang dirakam oleh kamera CCTV berhampiran.

Orang ramai telah diberi amaran untuk tidak mendekati gunung berapi ketika ia meletuskan gas panas dan abu setinggi 3,500 meter dan menghamburkan batu-batu ke cerun berumput.

Pihak berkuasa berkata mereka sedang memeriksa jika ada mana-mana pendaki telah terperangkap atau tercedera, ketika rakaman TV menunjukkan puluhan kenderaan dan bas pelancong diletakkan dekat muzium yang mempunyai pandangan jelas mengenai gunung berapi.

Curahan asap kelabu dilihat menuruni cerun Aso menuju ke arah muzium, namun tidak mencapai ke tapak tersebut.

“Nyawa manusia adalah keutamaan kami dan kami sedang bekerjasama dengan pasukan pertahanan, polis dan anggota bomba untuk mengendalikan situasi tersebut secara berkesan,” kata Ketua Setiausaha Kabinet, Hirokazu Matsuno kepada wartawan.

Bagi mereka yang berada dekat gunung, “perlu berwaspada dengan batu-batu besar yang berterbangan dan aliran material piroklastik,” kata pegawai Agensi Meteorologi Jepun (JMA), Tomoaki Ozaki.

JMA kali terakhir meningkatkan amarannya bagi Aso hari ini dari tahap tiga daripada lima – apabila ia meletus pada 2016.

Agensi telah memberi amaran mengenai peningkatan aktiviti gunung berapi dalam beberapa tahun kebelakangan termasuk ledakan kecil pada Khamis. – AFP

Letusan Gunung Berapi Aso di Wilayah Kumamoto di pulau Kyushu, Jepun pada 20 Oktober. – AFP