Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Guru bersara terus berbakti menerusi muzik

  CHANGSHA – Pada suatu petang yang berangin, kawasan desa Jiantouzhou yang tenang di wilayah Hunan tengah China bergema dengan melodi harmoni ensembel instrumental yang luar biasa.

  Kanak-kanak seawal usia lima tahun hingga lewat remaja mengambil bahagian dalam aktiviti ini, diketuai oleh pengajar mereka yang berusia 79 tahun, Li Shuyou.

  Selama bertahun-tahun, guru warga emas ini telah menceriakan kehidupan lebih 200 individu muda, kebanyakan mereka pada mulanya tidak biasa dengan not muzik atau selok-belok melodi lagu rakyat. Mereka kini belajar menguasai alat muzik tradisional Cina seperti pipa, erhu, liuqin dan sanxian di bawah bimbingan Li.

  Sebelum ini pernah menjadi ketua komposer kumpulan opera tempatan, Li mempunyai penguasaan ke atas 10 instrumen tradisional Cina.

  Walaupun selepas bersara, Li tetap mencurahkan baktinya terhadap muzik, mengalihkan tumpuannya ke arah memupuk generasi pemuzik seterusnya. Menurutnya, pengaruh budaya moden mengehadkan evolusi alat rakyat tradisional. “Walaupun saya sudah bersara, saya masih bermain alat muzik pada masa lapang dan saya boleh memberitahu orang muda lebih banyak tentang muzik rakyat dan membuatkan lebih ramai orang jatuh cinta dengannya,” kata Li.

  Li Shuyou mengajar pelajar muzik di Bengkel Muzik Shuyou di kampung Jiantouzhou di bandar Liling, tengah wilayah Hunan, China. – Gambar Xinhua
  Pelajar berjalan ke Bengkel Muzik Shuyou di kampung Jiantouzhou. – Gambar Xinhua
  Pemandangan udara menunjukkan Li Shuyou dan pelajar mempersembahkan ensemble di kampung Jiantouzhou. – Gambar Xinhua

  Di bawah bimbingan Li, beberapa pelajarnya berkembang maju menjadi pemuzik profesional, bakat mereka diasah dengan baik menerusi kepakaran bimbingannya, dan mereka mendapat jawatan yang diidamkan di universiti muzik berprestij di seluruh China.

  Apabila tahun berlalu dan Li memasuki sisa-sisa akhir kehidupan, dia terfikir untuk kembali ke kampung asalnya. Pada 2015, pada usia 71 tahun, dia berpindah semula ke Jiantouzhou.

  Tidak lama selepas Li pulang ke kampung, dia tertarik dengan kanak-kanak ‘tertinggal’ yang ibu bapa mereka bekerja jauh dan meninggalkan mereka untuk tinggal bersama datuk dan nenek mereka pada usia yang sangat muda. Ramai daripada kanak-kanak ini leka dengan dunia digital, tatkala tumpuan mereka dimonopoli oleh telefon bimbit dan permainan video, tanpa ruang untuk interaksi manusia.

  Tambahan pula, menyaksikan aktiviti tanpa pengawasan kanak-kanak seperti itu, contohnya, berenang bersendirian di perairan yang berbahaya, membuatkan Li lebih bimbang dan mendorongnya untuk mengambil tindakan.

  Memikirkan peranannya dalam memperbaiki kehidupan kanak-kanak berkenaan, Li berfikir dalam hati, “Apa yang boleh saya lakukan untuk kanak-kanak ini?” Diilhamkan oleh cintanya yang mendalam terhadap muzik, dia merangka rancangan yang bernas untuk menghulurkan bantuannya.

  Li memutuskan untuk berkongsi kepakaran muziknya dengan anak-anak muda ini, dan justeru itu, menubuhkan ‘Bengkel Muzik Shuyou’ sebagai platform percuma untuk misinya.

  Pada mulanya, ibu bapa menghantar anak-anak mereka ke bengkel kerana persekitarannya yang memupuk dan juga disebabkan kelas disediakan secara percuma.

  Masa berlalu, berita tentang kelas muzik mula tersebar di seluruh kampung. Secara beransur-ansur, reputasi bengkel itu melonjak dan ibu bapa, malah mereka yang tinggal di seberang sungai dan di luar daerah, menerima idea untuk mendaftarkan anak-anak mereka.

  “Pengajaran Li melangkaui teori muzik,” kata seorang pelajar bernama Ding Jiewen. “Semasa menerangkan muzik kepada kami, dia sering memberikan contoh yang jelas dari kehidupan seharian.”

  Apabila menyelidiki gubahan yang diilhamkan oleh alam semula jadi, Li akan menerangkan dengan jelas bagaimana lagu-lagu tertentu dapat mencerminkan bunyi hujan yang menenangkan, desiran angin yang lembut atau paduan suara burung yang menggembirakan. Li mengiktiraf hubungan mendalam yang boleh dijalin oleh kanak-kanak luar bandar antara melodi tradisional dan dunia semula jadi.

  “Sekarang, saya menganggap muzik tradisional adalah yang paling hebat, kerana ia kekal abadi,” kata Ding sambil menambah semakin dia belajar tentang muzik, semakin dia boleh mentafsir asas budaya gubahan klasik dengan caranya sendiri.

  “Mengajar muzik kepada kanak-kanak lebih daripada sekadar menyebarkan pengetahuan,” kata Li. Dia tidak hanya menumpukan pada perkembangan artistik kanak-kanak tetapi juga menangani perbuatan ingkar yang diperhatikannya dalam kehidupan seharian mereka. Bagi Li, muzik berfungsi sebagai jambatan untuk berhubung dengan minda muda ini.

  Kesan muzik ke atas kanak-kanak berkenaan adalah pelbagai. Ada yang menemui ketenangan di dalamnya, menggunakannya sebagai ubat untuk kesunyian, sementara yang lain memperoleh keyakinan baharu melalui penguasaan alat muzik. Sesetengahnya malah bercita-cita menjadi guru, berharap dapat berkongsi muzik dengan lebih ramai orang.

  Li percaya bukan setiap kanak-kanak yang menghadiri kelas awamnya perlu menjadi pemuzik profesional atau menaiki ke pentas. “Harapan saya adalah mudah, agar jiwa muda ini membesar dengan gembira,” kata Li sambil menambah hasil yang paling menggembirakan baginya adalah apabila dia melihat anak-anak ini menemui minat mereka terhadap muzik dan memberikan pandangan positif terhadap kehidupan.

  Menjangkau usia 80 tahun dalam beberapa bulan, keazaman Li tetap tidak goyah. Apabila ditanya tentang rancangannya untuk masa depan, dia berkata, “Saya akan teruskan sehingga saya tidak boleh mengajar lagi.”

  Motivasi Li berpunca daripada aspirasinya untuk melibatkan lebih ramai individu dalam bidang pendidikan luar bandar dan membawa perubahan positif dengan meluaskan prospek pendidikan di luar bandar. “Saya berharap lebih ramai kanak-kanak ‘tertinggal’ di luar bandar akan dijaga melalui bengkel muzik kami.” – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...