Sunday, March 3, 2024
29.1 C
Brunei

  -

  Guru guna kayu terbuang bina rumah idaman

  MALAYSIA – Tidak ramai yang teruja mencari kayu terbuang atau melihat pokok tumbang di kawasan kejiranan mereka berbanding Mohd Nazmie Che Mohd Ashari, 36.

  Guru Bahasa Inggeris itu menggunakan batang pokok dan kayu terbuang yang ditemui di sekitar kampungnya di Bachok, Kelantan untuk membuat meja belajar, papan pencincang, kerusi dan alat permainan.

  Beliau juga mendapatkan kayu daripada penduduk kampung yang sedang membersihkan tanah mereka untuk pertanian atau pembinaan.

  “Kadang-kadang, saya mendapat balak secara percuma atau kadang-kadang saya perlu membayarnya. Wang itu akan digunakan (oleh orang kampung) untuk membayar kos pembersihan tanah. Ia situasi menang-menang,” kata Mohd Nazmie dari Bachok baru-baru ini.

  Dia telah mengumpul begitu banyak kayu sehingga dia menggunakan sebahagian daripadanya untuk membina rumah. Beliau menggunakan gabungan kayu terbuang dan kayu tempatan seperti cengal, damar hitam dan medang untuk membina rumah dua tingkat seluas 167 meter persegi di Kampung Pantai Senak di Bachok.

  Mohd Nazmie menyukai pekerjaannya sebagai seorang guru tetapi dia menumpukan masa lapangnya untuk minatnya dalam kerja kayu. – ANN/The Star
  Mohd Nazmie sekeluarga bergambar di rumah yang dibinanya. – ANN/The Star
  Mohd Nazmie meningkatkan kemahiran kerja kayu melalui tutorial video YouTube. – ANN/The Star
  Rumah Mohd Nazmie dibina menggunakan gabungan kayu terbuang dan kayu tempatan seperti cengal, damar hitam dan medang. – ANN/The Star

  Beliau memulakan projek itu semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan pada permulaan wabak dan berharap dapat menyiapkannya tahun depan.

  “Saya sentiasa mengimpikan untuk membina rumah kayu sendiri. Ia adalah rumah ringkas dengan unsur seni bina Melayu. Rumah kayu saya terletak 20km dari rumah mertua, tempat saya tinggal bersama keluarga sekarang,” kata Mohd Nazmie, yang membelanjakan RM80,000, setakat ini, untuk mendirikan rumah idamannya.

  Bapa kepada tiga anak itu adalah antara yang semakin menuju ke arah kehidupan yang mampan. Dia percaya dia melakukan bahagiannya untuk mengurangkan sisa tapak pelupusan. Dia juga menghargai nilai bagi memberi nafas baharu kepada sesuatu yang lama.

  “Menebang pokok untuk pembangunan dan pembakaran terbuka adalah isu yang membimbangkan saya.

  “Ia boleh membawa kepada banyak masalah alam sekitar seperti degradasi tanah, perubahan iklim dan penebangan hutan.

  “Biasanya apabila saya melihat pokok yang ditebang di atas jalan, saya akan mencari pemiliknya dan bertanya sama ada saya boleh menggunakan kayu itu. Saya cuba memanfaatkan kayu yang dibuang dengan baik dengan mengubahnya menjadi barang yang boleh diguna semula,” kata guru dari SM Long Yunus di Bachok itu.

  Dia belajar pertukangan kayu dengan menonton tutorial video di platform media sosial seperti YouTube, Instagram dan Pinterest.

  “Saya suka menonton video mengenai pertukangan kayu di Internet. Sungguh mengagumkan bagaimana tukang kayu membuat banyak perkara kreatif seperti meja, rumah pokok dan barangan hiasan.”

  “Saya seorang tukang dan saya telah meningkatkan kemahiran kerja kayu saya melalui tutorial video. Dengan menonton video ini, saya telah berjaya mencipta kapal terbang, helikopter dan kereta mainan kayu untuk anak-anak saya. Kemudian, saya beralih kepada perkara yang lebih besar seperti kotak tisu, meja kopi dan rak kasut,” kata Mohd Nazmie, yang telah membuat perabot kayu sejak 2012.

  Dia tidak pernah menghadiri mana-mana bengkel kerja kayu.

  “Untuk meningkatkan kemahiran saya, saya telah melawat bengkel perabot serta bengkel pengimpal dan tukang besi. Saya telah bertemu dengan ramai tukang yang mesra dan baik hati yang sudi mengajar saya helah perdagangan.

  “Sudah tentu, saya juga pernah menemui beberapa orang yang tidak begitu bersedia untuk berkongsi kemahiran mereka. Saya melihat ini sebagai cabaran. Saya telah belajar bahawa seseorang tidak boleh berasa segan untuk meminta bantuan daripada ahli tukang.”

  Pada 2016, Mohd Nazmie menjadikan hobinya sebagai aktiviti sampingan iaitu mencipta perabot.

  Dia mengendalikan perniagaannya, Tembusu Woodworks, dari rumah di mana dia menukar kayu yang dibuang kepada meja, kerusi, almari buku dan katil. Produk beliau berharga antara RM50 dan RM5,000.

  “Tembusu adalah jenis kayu pertama yang saya gunakan semasa saya melancarkan perniagaan kecil saya. Oleh itu, saya menggunakan nama kayu itu sebagai tanda dagangan saya. Saya suka tembusu kerana ketahanannya,” kongsi Mohd Nazmie, yang berkongsi hasil ciptaannya di laman Facebooknya.

  Tetapi dia tidak bergantung semata-mata pada kayu yang dibuang untuk projek yang ditugaskan. Beliau juga menggunakan kayu tahan lama seperti cengal, mersawa, kapor, dan merbau.

  “Saya memilih kayu berdasarkan ketahanan dan kesesuaiannya. Contohnya kayu jelutong, cengal dan tembusu sesuai untuk ukiran. Kapor, mersawa dan akasia adalah kayu keras dan ia disyorkan untuk barangan yang lebih kukuh seperti meja dan pintu. Pelanggan sanggup membayar lebih tinggi untuk kayu yang lebih berkualiti.”

  Mohd Nazmie mengakui bahawa tidak mudah untuk bekerja sepenuh masa dan perniagaan sambilan. Tetapi tugas mengajarnya diutamakan, dan dia hanya memulakan kerja kayunya pada waktu malam.

  “Saya suka pekerjaan saya, dan saya suka mendidik pelajar. Namun, kadangkala, saya terpaksa menghadiri mesyuarat sekolah selepas waktu kerja. Hanya dalam beberapa hari, saya sampai ke rumah pada pukul 4 petang.

  “Saya bekerja pada projek kerja kayu pada waktu petang dan pada hujung minggu. Saya tidak pernah bekerja pada waktu malam kerana itulah masa saya berehat bersama keluarga. Keluarga tiada duanya. Jadi pada asasnya, ia bergantung kepada penjadualan masa saya mengikut keutamaan saya,” kongsi Mohd Nazmie.

  Dia mengupah pekerja sambilan iaitu penduduk kampung dan juga pelajarnya untuk membantunya dengan kerja kayunya. Dia percaya sesiapa sahaja boleh mempelajari kemahiran baharu asalkan mereka mempunyai keazaman.

  “Kita mesti melakukan segala-galanya dengan semangat. Keghairahan adalah kuasa yang kuat dalam membantu kita mencapai apa sahaja yang kita fikirkan.

  “Saya sentiasa menggalakkan pelajar saya mengejar impian mereka. Gagal sekali tidak bermakna awda akan gagal lagi. Rahsianya adalah untuk mempercayai naluri seseorang dan mempunyai keghairahan.

  “Saya telah hidup dengan moto ini dan kini saya membina rumah saya sendiri dari awal. Ilmu adalah kuasa, jadi jangan pernah berputus asa dengan impian awda,” katanya. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Doktor Korea Selatan adakan perhimpunan besar-besaran antikerajaan

  SEOUL, 3 MAC - Beribu-ribu doktor kanan berhimpun di Seoul pada hari ini untuk menyatakan sokongan mereka kepada doktor muda yang telah melancarkan mogok...