Haiwan dalam zoo terbela

KUALA LUMPUR, 17 APRIL – Kesedaran masyarakat dalam membantu Zoo Negara kekal beroperasi serta haiwan-haiwan terbela ketika ini adalah pada tahap yang tinggi berikutan taman haiwan itu menerima banyak sumbangan dari segi tunai mahupun bekalan makanan.

Pengarah Zoologi, Veterinar dan Pusat Konservasi Giant Panda Zoo Negara Dr Mat Naim Ramli berkata hasil daripada sumbangan itu, kini Zoo Negara hanya menggunakan sedikit kos, manakala selebihnya hasil daripada tindakan prihatin masyarakat.

“Makanan untuk bulan ini kalau ikut kos kita RM350,000 sebulan, (tetapi Zoo Negara) belanja RM50,000 sahaja. RM300,000 sumbangan seperti sayur, manakala daging pula sebanyak 2.5 tan.

“Maksudnya jimat, kita tak payah bayar, dan kita harap Mei akan berterusanlah. Untuk April memang dah cukup dah 4.5 tan ayam dan daging,” katanya ketika ditemui dalam operasi sanitasi awam yang dijalankan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) bersama enam agensi lain di Zoo Negara hari ini.

Susulan itu, beliau mengucapkan ribuan terima kasih kepada orang ramai yang merasai keperitan petugas serta haiwan-haiwan di Zoo Negara dengan membantu mereka.

Beliau turut memberitahu, Zoo Negara kini dalam keadaan terbaik apabila penjaga zoo dapat banyak meluangkan masa bersama haiwan di situ tanpa gangguan pengunjung seterusnya pemantauan akan lebih berkesan terhadap kesihatan petugas dan haiwan. – Bernama

Anggota Bomba dan Penyelamat Malaysia dilihat melakukan proses pembersihan dan disinfeksi di hadapan kandang haiwan Tapir ketika operasi tersebut dijalankan di Zoo Negara sebagai langkah membendung penularan COVID-19, kelmarin. – Bernama