Thursday, May 30, 2024
26.4 C
Brunei

  -

  Haiwan teman pemulihan di hospital Mexico

  MEXICO CITY – Alessia Ramos yang berusia sembilan tahun membelai hamster dengan lembut di hospital Mexico di mana haiwan daripada burung bayan Australia hingga Siberian Husky digunakan untuk menyediakan terapi kesihatan mental.

  “Ia membantu saya melegakan kebimbangan, mengawal emosi, berehat dan lebih fokus,” kata Ramos, yang telah didiagnosis dengan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian atau ADHD.

  Lapan anjing juga antara ahli terapi berbulu di Pusat Kebangsaan untuk Kesihatan Mental dan Penjagaan Paliatif di Mexico City.

  Harley, anjing Pug berusia lima tahun, kehilangan matanya dalam kemalangan tetapi pulih dengan cepat, kata doktor Lucia Ledesma, ketua perkhidmatan kesihatan mental di Institut Keselamatan Sosial dan Perkhidmatan untuk Pekerja Negeri.

  “Kami mengikuti contoh ketabahan dalam menghadapi kesukaran. Ia adalah anjing yang melakukan segala-galanya, tanpa halangan,” katanya.

  Burung bayan Australia bernama Alz (kiri) dan Heimer kelihatan di Pusat Kesihatan Mental ISSSTE di Mexico City. – AFP
  Alessia Ramos berinteraksi dengan hamster Angora bernama Waffle semasa sesi terapi di Pusat Kesihatan Mental ISSSTE di Bandar Mexico. – AFP
  Gambar AFP

  Kemudahan itu adalah satu-satunya hospital awam di Mexico yang menggunakan haiwan untuk merawat penyakit mental, walaupun terapi sedemikian juga diamalkan di negara lain.

  “Sentuhan dengan haiwan menghasilkan perubahan neuropsikologi kuat yang menyumbang kepada kelegaan keadaan tekanan dan kebimbangan, serta memberi manfaat kepada proses kognitif lain,” kata Ledesma.

  Harley menjadi terkenal di Mexico apabila ia memasuki wad COVID-19 dengan memakai sut pelindung, kasut but dan cermin mata untuk meningkatkan semangat kakitangan perubatan yang bekerja berjam-jam jauh dari keluarga mereka.

  “Ia adalah satu-satunya campur tangan bantuan haiwan di dunia dalam kawasan COVID,” kata Ledesma.

  “Terdapat anjing di hospital di negara lain, tetapi haiwan itu tidak pernah memasuki zon COVID. Kami telah menerima pengiktirafan antarabangsa.”

  Silvia Hernandez pertama kali bertemu Harley ketika dia bekerja sebagai jururawat semasa wabak itu, yang menyebabkan dia mengalami masalah kesihatan mental yang masih menjalani terapi.

  “Ia datang terus kepada saya, seolah-olah mengenali saya, seolah-olah kami kawan baik,” katanya.

  “Kami dapat melihat rakan sekerja menjadi emosi dan merasakan kasih sayang itu, isyarat Harley untuk melepaskan ketegangan. Ada di antara mereka berasa terharu dan menangis,” kata Hernandez.

  Kini terdapat program penjagaan diri dan kesihatan mental ‘Harley dan rakan-rakannya’ malah sebuah buku komik juga diedarkan di sekolah awam.

  Ia bertujuan untuk menggalakkan kesihatan mental, mencegah atau mengesan komplikasi dan campur tangan dalam masalah yang sudah didiagnosis, kata Ledesma.

  Sifat paling penting terapi anjing ialah tingkah laku yang tenang dan kesediaan untuk berinteraksi dengan manusia, jelasnya.

  Kepopularan Harley mendorong sebuah firma aksesori makanan dan anjing menawarkannya produk secara percuma dan ingin mendapat manfaat daripada profil popularitinya.

  “Harley, dalam personaliti anjing yang tiada tandingan itu, menolak semua tawaran.

  “Ia memberitahu mereka, ‘Kerja saya benar-benar bersifat kemanusiaan,'” ujar Ledesma. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China jadi tuan rumah kepada pemimpin-pemimpin Arab

  BEIJING, 30 MEI - Presiden China Xi Jinping menggesa persidangan damai antarabangsa yang tertumpu kepada perang Israel-Hamas dan menjanjikan lebih banyak bantuan kemanusiaan ketika...