Halep tarik diri dari Terbuka AS

PARIS, 18 OGOS – Pemain nombor dua dunia, Simona Halep berkata kelmarin bahawa dia tidak akan menyertai Terbuka AS disebabkan oleh kebimbangan mengenai koronavirus.

“Selepas mempertimbangkan semua faktor dan keadaan luar biasa di mana kita hidup, saya telah memutuskan bahawa saya tidak akan pergi ke New York untuk bermain @TerbukaAS,” menurut Halep menerusi Twitter, juara Wimbledon.

“Saya sentiasa mengatakan bahawa saya akan mengutamakan kesihatan dalam setiap keputusan saya dan saya memilih untuk berada di rumah dan berlatih di Eropah.”

Pemain asal Romania turut menambah, “Saya tahu @TerbukaAS dan @WTA telah bekerja keras untuk mengadakan acara dengan selamat dan saya berharap acara akan berjalan dengan jayanya.”

Halep menyertai pemain-pemain utama yang menarik diri dari Flushing Meadows apabila kejohanan Grand Slam yang seterusnya akan bermula pada 31 Ogos.

Juara bertahan Terbuka AS, Bianca Andreescu dari Kanada juga tidak akan bermain, yang turut disertai oleh pemenang acara lelaki 2019, Rafael Nadal untuk membatalkan hasrat menyertai kejohanan. – AFP

Simona Halep memberitahu bahawa dia membuat keputusan menarik diri dari Terbuka AS disebabkan oleh kebimbangan mengenai COVID-19. – AP