Hamas kecam langkah Israel

GAZA, 10 Julai – Pergerakan Hamas semalam membantah langkah Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menutup satu-satunya pintu sempadan perdagangan antara Israel dengan Gaza selain mengharamkan eksport dan import barang-barang, lapor agensi berita Xinhua.

Jurucakap Hamas, Fawzi Barhoum menyifatkan keputusan kerajaan Israel itu adalah untuk menafikan perdagangan rakyat Palestin di Semenanjung Gaza dan dianggap satu jenayah kemanusiaan.

‘’Sikap masyarakat antarabangsa dan serantau berdiam diri terhadap tindakan pengepungan ke atas Gaza sejak 2017, dilihat menggalakkan lagi Israel meneruskan kejahatannya dengan melanggar hak asasi manusia dan undang-undang antarabangsa.

“Hamas menyeru masyarakat antarabangsa untuk segera bertindak mencegah kejahatan dan kesan buruk akibat tindakan itu,” kata Barhoum.

Terdahulu semalam, Netanyahu mengumumkan bahawa Israel memutuskan untuk menutup sempadan Kerem Shalom bagi sebarang urusan import dan eksport dan hanya membenarkan penghantaran bantuan kemanusiaan serta makanan ke kawasan pesisir.

Para aktivis dan nelayan Palestin membawa bot mereka keluar dari pelabuhan Bandar Gaza untuk menentang sekatan ketenteraan yang dikenakan Israel ke atas Semenanjung Gaza, semalam. – AFP

Kerajaan rejim Zionis itu juga memutuskan untuk mengurangkan kawasan memancing yang dibenarkan di Semenanjung Gaza daripada sembilan kepada enam kilometer.

Langkah itu sebagai tindak balas terhadap tindakan melepaskan layang-layang dan belon berapi dari Gaza ke Israel, yang menyebabkan Israel mengalami kerugian jutaan Shekel akibat kebakaran besar.

Pelepasan layang-layang dan belon berapi tersebut merupakan sebahagian daripada tindakan oleh peserta perhimpunan Perarakan Pulang Besar-Besaran (Great March of Return) yang bermula 30 Mac lepas. Sekurang-kurangnya 137 orang Palestin terbunuh dan kira-kira 15,000 cedera.

Semalam, Jawatankuasa Membantah Pengepungan Israel ke atas Gaza memberi amaran, langkah menutup laluan perdagangan tunggal itu, bakal menggandakan lagi krisis kemanusiaan di Semenanjung Gaza. – Bernama