Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Hamas menuju ke Kaherah untuk rundingan gencatan senjata

  SEMENANJUNG GAZA, 1 FEB – Pemimpin pejuang Hamas dijangka berada di Kaherah pada hari ini untuk rundingan mengenai cadangan gencatan senjata di Gaza, ketika Israel meneruskan serangannya di wilayah Palestin yang terkepung.

  Hamas sedang mengkaji cadangan untuk gencatan senjata selama enam minggu dalam perangnya dengan Israel, kata sumber kepada AFP, selepas pengantara berkumpul di Paris, dengan usaha antarabangsa ke arah jeda baharu dalam rentak pengumpulan perang yang dahsyat.

  Di Gaza, pertempuran atau pengeboman udara tidak berputus asa, dengan tumpuan semasa pertempuran di bandar utama selatan Khan Yunis, di mana Zionis Israel berkata pejuang Hamas terkemuka sedang bersembunyi.

  Semalaman, saksi berkata beberapa serangan udara Israel melanda bandar itu, manakala pekerja bantuan dan kesihatan telah beberapa hari melaporkan pertempuran hebat, terutamanya di sekitar dua hospital.

  Menurut kementerian kesihatan Hamas di Gaza, 119 orang terbunuh dalam serangan malam terbaru.

  “Terdapat pembunuhan beramai-ramai sedang berlaku sekarang,” kata Leo Cans, ketua misi untuk NGO antarabangsa Doktor Tanpa Sempadan untuk Wilayah Palestin.

  Israel menuduh Hamas beroperasi dari terowong di bawah hospital di Gaza dan menggunakan kemudahan perubatan sebagai pusat arahan, satu pertuduhan dinafikan oleh Hamas, yang disifatkan sebagai organisasi ‘pengganas’ oleh Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat.

  Disebabkan kekangan dalam penghantaran bantuan kemanusiaan, penduduk mati kelaparan, kata pengarah kecemasan Pertubuhan Kesihatan Sedunia Michael Ryan, kelmarin. – AFP

  Mayat orang yang terbunuh dalam pengeboman Israel disusun di luar bilik mayat hospital Al-Najjar di Rafah di selatan Semenanjung Gaza, kelmarin, di tengah-tengah pertempuran berterusan antara rejim Israel dan kumpulan pejuang Palestin Hamas. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...