Tuesday, May 21, 2024
23.6 C
Brunei

  -

  Hamas setuju gencatan senjata Gaza; Israel teruskan serangan Rafah

  JERUSALEM, 7 MEI – Hamas berkata kelmarin ia menerima cadangan gencatan senjata Mesir-Qatari, tetapi Israel berkata perjanjian itu tidak memenuhi tuntutan terasnya dan ia meneruskan serangan ke atas bandar Rafah di selatan Gaza. Namun, Israel berkata ia akan meneruskan rundingan.

  Tindakan diplomatik yang penuh kepentingan dan kecemerlangan ketenteraan meninggalkan secercah harapan hidup – tetapi hanya hampir – untuk perjanjian yang boleh membawa sekurang-kurangnya jeda dalam perang 7 bulan yang telah memusnahkan Semenanjung Gaza. Menggantungkan perbalahan adalah ancaman serangan Israel habis-habisan ke atas Rafah, satu tindakan yang ditentang keras oleh Amerika Syarikat (AS) dan kumpulan bantuan memberi amaran akan membawa bencana kepada kira-kira 1.4 juta rakyat Palestin yang berlindung di sana.

  Penerimaan mendadak Hamas terhadap perjanjian gencatan senjata itu berlaku beberapa jam selepas Israel mengarahkan pemindahan kira-kira 100,000 rakyat Palestin dari kawasan kejiranan timur Rafah, menandakan pencerobohan akan berlaku.

  Tentera Israel berkata ia sedang melakukan ‘serangan bersasaran’ terhadap Hamas di timur Rafah. Tidak lama selepas itu, kereta kebal Israel memasuki Rafah, mencecah hampir 200 meter (hala) dari persimpangan Rafah dengan negara jiran Mesir, seorang pegawai keselamatan Palestin dan seorang pegawai Mesir berkata.

  Kedua-duanya bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap dengan media.

  Pencerobohan yang dilaporkan berlaku sehari selepas pejuang Hamas membunuh empat askar Israel dalam serangan mortar yang dikatakan Israel berasal berhampiran persimpangan Rafah.

  Pegawai Mesir berkata operasi itu nampaknya terhad.

  Associated Press tidak dapat mengesahkan skop operasi secara bebas.

  Serangan udara Israel turut melanda tempat lain di Rafah lewat Isnin, mengorbankan sekurang-kurangnya lima orang, termasuk seorang kanak-kanak dan seorang wanita, kata pegawai hospital.

  Tentera Israel enggan mengulas.

  Sejurus selepas Hamas berkata ia telah menerima cadangan gencatan senjata Mesir-Qatari, Kabinet Perang Israel memutuskan untuk meneruskan operasi Rafah, kata pejabat Perdana Menteri Benjamin Netanyahu.

  Ia juga mengatakan bahawa walaupun cadangan Hamas bersetuju untuk “jauh daripada memenuhi tuntutan teras Israel,” ia akan menghantar perunding ke Mesir untuk membuat perjanjian.

  Lewat kelmarin, Qatar mengumumkan akan menghantar pasukan ke Mesir juga. – AP

  Asap berkepul berikutan serangan udara Israel di timur Rafah, Semenanjung Gaza, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Iran isytihar berkabung 5 hari

  TEHRAN, 20 MEI - Pemimpin Tertinggi Revolusi Islam Iran, Ayatollah Seyyed Ali Khamenei mengisytiharkan selama lima hari tempoh berkabung awam berikutan kematian Presiden Ebrahim...