Tuesday, March 21, 2023
23.1 C
Brunei

-

Hamilton bimbang Mercedes jauh ketinggalan

JEDDAH, SAUDI ARABIA, 17 MAC – Lewis Hamilton berkata semalam, pasukan Mercedesnya begitu jauh ketinggalan pada permulaan musim Formula Satu sehingga juara tujuh kali itu memerlukan tiga pasukan disingkirkan daripada perlumbaan untuk memberikannya peluang untuk menang.

Red Bull mendominasi musim pembukaan di Bahrain dua minggu lalu dengan keputusan 1-2 daripada juara bertahan dunia dua kali, Max Verstappen dan Sergio Perez. Fernando Alonso menduduki tempat ketiga untuk Aston Martin, sementara Carlos Sainz Jr. berada di tempat keempat untuk Ferrari.

Hamilton berada kira-kira 51 saat di belakang Verstappen di tempat kelima, manakala rakan sepasukan George Russell berakhir 56 saat di tempat ketujuh.

Kedua-dua penamat itu akan menjadi lebih teruk sekiranya enjin pemandu Ferrari Charles Leclerc tidak rosak menjelang penghujung perlumbaan.

“Kami tidak bersaing untuk gelaran. Kami memerlukan Red Bulls untuk tidak menamatkan perlumbaan, dan Ferrari tidak menamatkan perlumbaan dan mungkin sekarang Astons tidak menamatkan perlumbaan, untuk membolehkan kami menang pada masa ini,” kata Hamilton menjelang Grand Prix Arab Saudi.

Hamilton terikat dengan Michael Schumacher dengan rekod tujuh gelaran F1 dan merupakan pemandu F1 paling banyak menang dengan 103 kemenangan dan 103 petak. Dia gagal memenangi perlumbaan tahun lepas buat kali pertama dalam karier F1nya, yang bermula pada 2007. Hamilton mengkritik Mercedes selepas perlumbaan permulaan, memberitahu podcast BBC bahawa Mercedes tidak mendengar ideanya tentang pembangunan kereta formula tahun ini. – AP

Lewis Hamilton bercakap kepada media menjelang Formula One Grand Prix Arab Saudi di Jeddah, Arab Saudi, semalam. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -