Hamilton juara F1, lepasi rekod Schumacher

PORTIMAO, PORTUGAL, 26 OKT – Lewis Hamilton berjaya meraih kejuaraan ke-92 dalam perlumbaan Formula Satu (F1) Grand Prix (GP) Portugal dan menjadi pemegang rekod sepanjang zaman F1.

Kejayaan itu menyaksikan Hamilton mengatasi rekod juara dunia tujuh kali Michael Schumacher dalam 16 tahun dengan rekod 91 kemenangan dan memimpin perlumbaan dengan kelebihan 77 mata mengatasi rakan pasukan Mercedes, Valtteri Bottas yang menamatkan perlumbaan di tempat kedua.

Setelah berpelukan lama dengan ayahnya, Anthony yang bersama ibu tirinya Linda, telah menyaksikan pencapaian bersejarah Hamilton memuji kereta Mercedesnya sebelum meraikan kemenangannya di podium.

“Saya berhutang banyak kepada semua orang di sini dan pasukan di kilang,” kata Hamilton.

“Untuk pekerjaan mereka yang luar biasa, mereka selalu mendorong lebih tinggi dan lebih tinggi.

Pemandu Mercedes, Lewis Hamilton meraikannya kemenangannya di Grand Prix Formula Satu Portugal di Autodromo Internacional do Algarve semalam. – AFP

“Ini adalah hadiah istimewa untuk mereka. Bekerja dengan mereka sangat memberi inspirasi.”

Dengan saingan berbaki lima perlumbaan sebelum ditamatkan berikutan wabak COVID-19, Hamilton akan dijangka akan menyamai rekod tujuh kejuaraan dunia dan melebarkan jarak dengan pencapaian 100 kedudukan petak utama.

“Saya hanya bermimpi untuk berada di tempat saya hari ini,” katanya selepas perlumbaan dan berpeluk dengan ayahnya Anthony yang menguruskan karier awalnya.

“Saya tidak mempunyai bola ajaib ketika memilih untuk datang ke sini (Mercedes) dan semua yang pernah kami lakukan adalah memanfaatkannya setiap hari. Kita semua bergerak ke arah yang sama.

“Saya mempunyai ayah yang sangat luar biasa dan ibu tiri, Linda dan Roscoe jadi ini adalah hari yang sangat istimewa dan tidak akan dilupakan.” – AFP