Hamilton sasar takluki Grand Prix Itali

MONZA, 3 SEPT – Lewis Hamilton akan memburu untuk memecahkan lebih banyak rekod dan mengecewakan pesaingnya pada hujung minggu apabila dia menyasarkan untuk memenangi Grand Prix Itali bersama Mercedes sementara Ferrari, yang tanpa kehadiran ‘tifosi’, berharap hanya untuk mengelak daripada dimalukan di acara perlumbaan tempat sendiri.

Pendahulu kejuaraan dan juara dunia enam kali, Hamilton telah memenangi lima daripada tujuh perlumbaan dan kini memerlukan dua kejuaraan untuk menyamai rekod juara dunia tujuh kali, Michael Schumacher dengan 91 kemenangan keseluruhan jika dia ingin mengatasi pelumba dari Jerman.

Pada hujung minggu ini, dia adalah pelumba pilihan untuk memperoleh kemenangan ke-6, untuk menyamakan lima rekod yang dikongsi bersama Schumacher – dan menjadikannya secara keseluruhan kemenangan ke-90 menjelang Grand Prix Tuscany seminggu kemudian, acara di mana penganjur akan meraikan perlumbaan Formula Satu ke-1000 bagi Ferrari.

Selepas persembahan suram dan gagal mengumpul sebarang mata pada perlumbaan Ahad lalu di Grand Prix Belgium, ia adalah senario yang mengerikan.

Ferrari kembali semula ke Itali tanpa kehadiran peminat.

Ramai yang percaya Ferrari mungkin mencatat prestasi terburuk pasukan di Monza dalam tempoh 70 tahun.

‘Scarlet scuderia’ telah memenangi 19 daripada 69 perlumbaan setakat ini, tetapi – jika mereka mengulangi prestasi seperti di Belgium – akan menjadi sesuatu yang baharu dengan gagal melayakkan kereta dalam kedudukan 10 teratas dalam sesi latihan dan dalam perlumbaan.

Monza terkenal sebagai ‘kuil kelajuan’, litar di mana kekuatan hebat dan kelajuan dalam perlumbaan garis lurus biasanya menjadi faktor penentu.

“Litar ini sensitif terhadap daya tinggi,” kata ketua pasukan Ferrari, Mattia Binotto. – AFP

Aksi Lewis Hamilton semasa perlumbaan Grand Prix Belgium. Hamilton memburu untuk memecahkan lebih banyak rekod dan menyasarkan memenangi Grand Prix Itali pada hujung minggu ini. – AFP