Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Hampir 300 askar Myanmar larikan diri ke India

  GUWAHATI, 19 JAN – Hampir 300 orang askar Myanmar menyeberangi sempadan ke India untuk melarikan diri daripada serangan oleh pemberontak bersenjata yang memerangi junta negara itu, kata seorang pegawai separa tentera India kepada AFP hari ini.

  Pertempuran telah menggegarkan bahagian Myanmar berhampiran sempadan India sejak Tentera Arakan (AA) menyerang pasukan keselamatan pada November, menamatkan gencatan senjata yang sebahagian besarnya diadakan sejak rampasan kuasa tentera 2021.

  Minggu ini, kumpulan itu berkata ia telah mengambil alih bandar utama Paletwa dan enam pangkalan tentera di sepanjang sempadan negeri Mizoram India, tempat askar-askar itu menyeberang Rabu lalu.

  Seramai 276 orang tentera yang membawa senjata dan peluru tiba di kampung Bondukbangsora, seorang pegawai dari pasukan separa tentera Assam Rifles, yang enggan memberikan nama, memberitahu AFP.

  “Kami memberi mereka perlindungan di kem kami,” katanya, sambil menambah bahawa askar yang tiba ‘diberikan semua sokongan yang mereka perlukan’.

  Pegawai itu berkata unitnya sedang mengumpul data biometrik daripada tentera dan telah meminta kelulusan daripada Kementerian Pertahanan di New Delhi untuk mengembalikan mereka ke Myanmar.

  Ratusan tentera Myanmar lain telah melarikan diri ke India untuk melarikan diri daripada pertempuran sejak gencatan senjata berakhir pada November, menurut laporan media tempatan.

  Dua pesawat tentera Myanmar tiba di Aizawl, ibu negeri Mizoram, untuk mengumpul dan menghantar pulang askar yang berundur daripada konflik. – AFP

  Foto tangkapan skrin daripada rakaman video AFPTV menunjukkan askar di pintu masuk ke rumah tamu, tempat ahli parlimen tinggal, di ibu negara, Naypyidaw. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...