Tuesday, May 21, 2024
30.4 C
Brunei

  -

  Hampir 450,000 terpaksa berpindah dari Rafah

  RAFAH, 15 MEI – Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata kelmarin bahawa hampir 450,000 orang telah dipindahkan dari Rafah sejak Israel mula mengeluarkan arahan pemindahan bagi bandar di selatan Gaza itu lapan hari lalu.

  Pada masa yang sama, sekitar 100,000 lagi telah meninggalkan rumah mereka di tengah-tengah pertempuran baharu di utara Gaza, kata PBB, bermakna kira-kira satu perempat daripada penduduk Gaza yang berjumlah kira-kira 2.4 juta orang telah kehilangan tempat tinggal semula dalam masa lebih seminggu.

  UNRWA, agensi PBB untuk pelarian Palestin, berkata kelmarin bahawa ia menganggarkan hampir 450,000 orang telah dipindahkan secara paksa dari Rafah sejak 6 Mei.

  Ia merupakan hari Israel mengeluarkan perintah pemindahan awal untuk timur Rafah, dan ia telah berulang kali memperluaskan kawasan yang diarahkan untuk mengosongkan orang awam sejak itu ketika mereka bersiap untuk serangan darat yang digeruni secara meluas.

  Walaupun mereka belum mengumumkan operasi besar-besaran, Israel menentang pembangkang antarabangsa dan memasuki Rafah dengan kereta kebal dan tentera minggu lalu, menguasai lintasan utamanya di sempadan Mesir.

  PBB telah memberikan amaran tentang bencana besar jika Israel melakukan pencerobohan secara langsung ke atas bandar di mana 1.4 juta orang yang kebanyakannya berpindah dari tempat lain di Gaza yang dilanda perang telah berlindung.

  “Jalan-jalan kosong di Rafah ketika keluarga terus melarikan diri untuk mencari keselamatan,” kata UNRWA di X.

  “Orang ramai menghadapi keletihan, kelaparan dan ketakutan yang berterusan. Tiada tempat yang selamat. Gencatan senjata segera adalah satu-satunya harapan,” tambahnya. – AFP

  Penduduk Palestin yang dipindahkan tiba di tengah Gaza selepas melarikan diri dari bandar Rafah di selatan Gaza di Deir al Balah, Semenanjung Gaza, pada 9 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Australia dan New Zealand hantar pesawat, keluarkan warga dari New Caledonia

  SYDNEY, 21 MEI - Kerajaan Australia dan New Zealand mengumumkan pada hari ini bahawa mereka menghantar pesawat untuk memindahkan rakyat mereka dari New Caledonia...