Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Hampir 50 maut dalam insiden letupan masjid

PESHAWAR, PAKISTAN, 30 JAN – Pegawai polis antara kira-kira 47 orang terbunuh dan 150 lagi cedera dalam satu letupan di sebuah masjid di dalam ibu pejabat polis Pakistan, mendorong kerajaan meletakkan negara itu dalam keadaan berjaga-jaga.

Kejadian berlaku semasa solat Asar di bandar barat laut Peshawar berhampiran sempadan Afghanistan, di mana aktiviti militan semakin meningkat baru-baru ini.

Misi menyelamat sedang dijalankan di masjid itu, yang menghancurkan seluruh dinding dan sebahagian bumbungnya diterbangkan oleh letupan tersebut.

“Ramai anggota polis tertimbus di bawah runtuhan,” kata ketua polis Peshawar, Muhammad Ijaz Khan, yang menganggarkan antara 300 dan 400 pegawai biasanya menghadiri solat di masjid itu.

“Ia adalah situasi kecemasan,” Muhammad Asim Khan, jurucakap hospital utama di Peshawar, memberitahu AFP, sambil menambah bahawa sekurang-kurangnya 47 terbunuh dan 150 cedera.

Menjelang malam, sekurang-kurangnya empat lelaki masih terperangkap dalam serpihan, kelihatan melalui retakan konkrit, bersama mayat yang masih belum ditemui.

“Kami telah memberi mereka oksigen supaya mereka tidak mengalami masalah pernafasan,” kata Bilal Ahmad Faizi, jurucakap organisasi penyelamat 1122.

Ibu pejabat polis di Peshawar terletak di salah satu kawasan yang paling dikawal ketat di bandar itu, menempatkan biro risikan dan anti-keganasan, dan bersebelahan dengan sekretariat wilayah.

Wilayah di seluruh negara mengumumkan mereka berada dalam keadaan berjaga-jaga selepas letupan itu, dengan pusat pemeriksaan dipertingkatkan dan pasukan keselamatan tambahan dikerahkan, manakala di ibu negara Islamabad, penembak tepat dikerahkan di bangunan dan di pintu masuk bandar. – AFP

Anggota keselamatan dan penyelamat bersiap sedia untuk mencari mangsa letupan di dalam serpihan masjid yang rosak di dalam ibu pejabat polis di Peshawar. – AP
Pekerja penyelamat membawa mayat mangsa letupan dari serpihan masjid yang rosak selepas letupan di dalam ibu pejabat polis di Peshawar. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -