Hampir 500 jatuh sakit minum air tercemar di China

BEIJING, 24 OGOS – Ratusan orang di timur China telah dijangkiti bakteria yang boleh menyebabkan cirit-birit berdarah setelah minum air yang tercemar, kata media kerajaan pada hari ini, yang mendorong penutupan loji air tempatan.

Hampir 500 orang di luar bandar Baoyi sekitar 550 kilometer dari barat Shanghai telah mengalami demam dan cirit-birit sejak hujung minggu lalu.

Satu laporan oleh kerajaan tempatan yang diterbitkan kelmarin mendapati mereka telah dijangkiti bakteria shigella sejenis mikroba yang boleh menyebabkan cirit-birit berdarah.

Bekalan air bandar telah ditutup dan hampir 300 orang dimasukkan ke hospital, kata pegawai daerah.

Rakaman video yang disiarkan di media sosial oleh People’s Daily hari ini menunjukkan pesakit duduk di barisan katil di sebuah hospital tempatan.

Sebilangan besar pesakit adalah warga tua atau kanak-kanak, menurut akhbar itu.

Ketakutan akan keselamatan air minum tetap menjadi masalah bagi sebahagian besar di negara China termasuk bandar-bandar terkaya, di mana banyak penduduk bergantung pada air botol atau rebus.

Kementerian Sumber Air China telah meningkatkan perkhidmatan bekalan air untuk 256 juta penduduk luar bandar di seluruh negara pada akhir bulan Julai, kata agensi berita rasmi Xinhua pada Jumaat lalu. – AFP