Hampir setengah juta data perubatan dibocorkan di Perancis

PARIS, 25 FEB – Penyiasat jenayah siber Perancis mengatakan hari ini, mereka sedang menyiasat pembocoran data perubatan hampir setengah juta orang, termasuk maklumat yang sangat sulit seperti HIV dan status kesuburan mereka.

Kebocoran data, yang diyakini dicuri oleh penggodam, dikesan oleh blog keselamatan siber Zataz, yang menemukan dokumen mengenai sistem pesanan Telegram dalam kumpulan yang digunakan untuk perdagangan haram dalam pangkalan data yang dicuri. Ia kemudian tersedia secara percuma di laman web.

AFP telah mengesahkan adanya fail yang bocor, yang berisi 491,840 nama pesakit, berserta alamat, nombor telefon, e-mel dan nombor keselamatan sosial dan dalam beberapa kes jenis darah mereka.

Fail tersebut juga mengandungi maklumat yang sangat sulit mengenai kesihatan pesakit, termasuk kehamilan atau masalah kesuburan, HIV dan ubat-ubatan yang ditetapkan.

Pejabat pendakwa Paris yang bertanggungjawab menyiasat jenayah siber itu memberitahu AFP pihaknya telah membuka siasatan mengenai kebocoran itu semalam.

“Siasatan dijalankan atas penipuan akses dan penyelenggaraan sistem pemprosesan data automatik serta pengekstrakan, pemegangan dan perkongsian data palsu,” kata pendakwa raya.

Akhbar tempatan melaporkan bahawa fail tersebut berdasarkan data dari ujian yang dilakukan antara 2015 dan Oktober 2020 di sekitar 30 makmal klinik, yang kebanyakannya terletak di barat laut Perancis.

Wartawan Zataz, yang mendedahkan kebocoran itu, mendakwa bahawa fail tersebut telah disebarkan kepada umum setelah penggodam tidak mengetahui syarat penjualan dokumen tersebut.

Hospital, makmal dan laman web perubatan menjadi sasaran serangan siber yang semakin meningkat. – AFP

Penyiasat jenayah siber Perancis sedang menyiasat pembocoran data perubatan hampir setengah juta orang, termasuk maklumat yang sangat sulit. – AP