Wednesday, September 28, 2022
32.3 C
Brunei

Hanya 29% pesakit COVID sihat sepenuhnya lepas setahun

-

PARIS, 24 APRIL – Hanya 29 peratus daripada pesakit COVID yang dimasukkan ke hospital sihat sepenuhnya selepas setahun, demikian menurut satu kajian di United Kingdom (UK).

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Lancet Respiratory Medicine itu juga memberi amaran bahawa ‘long COVID’ akan menjadi satu keadaan yang biasa.

Selain itu, kajian membabitkan lebih 2,300 orang itu juga mendapati bahawa wanita berkemungkinan 33 peratus kurang pulih sepenuhnya berbanding lelaki. Ia juga mendapati individu yang menghidap obesiti mempunyai separuh kemungkinan untuk pulih sepenuhnya, manakala mereka yang memerlukan pengudaraan mekanikal adalah 58 peratus lebih kecil kemungkinannya.

Kajian itu mengkaji keadaan kesihatan individu yang dibenarkan keluar dari 39 hospital di Britain selepas dijangkiti COVID-19 antara Mac 2020 dan April 2021, selain menilai pemulihan 807 individu daripada golongan itu antara lima bulan dan setahun kemudian.

Dalam pada itu, kajian sama mendapati hanya 26 peratus dilaporkan pulih sepenuhnya selepas lima bulan dan jumlah itu sedikit meningkat kepada 28.9 peratus selepas setahun.

Ketua bersama kajian, Rachel Evans dari Institut Kebangsaan bagi Penyelidikan Kesihatan dan Penjagaan berkata pemulihan terhad daripada lima bulan kepada setahun selepas dimasukkan ke hospital dalam kajian itu, merentasi simptom, kesihatan mental, kapasiti senaman, gangguan organ dan kualiti hidup.

Simptom ‘long COVID’ yang paling biasa adalah keletihan, sakit otot, kurang tidur, menjadi perlahan secara fizikal dan sesak nafas.

“Tanpa rawatan yang berkesan, long COVID boleh menjadi keadaan jangka panjang baharu yang sangat lazim berlaku,” kata ketua bersama kajian, Christopher Brightling dari Universiti Leicester.

Kajian itu yang akan dibentangkan di Kongres Mikrobiologi Klinikal dan Penyakit Berjangkit Eropah, sedang dilaksanakan dan kesihatan pesakit akan terus dipantau. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -