Hanya 41 kes baharu, 108 disahkan sembuh

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 NOV – Hanya sebanyak 41 kes baharu jangkitan COVID-19 dicatatkan di Negara Brunei Darussalam pada hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan kes kepada 13,905 orang.

Terdapat enam tambahan kes baharu kepada lima kluster aktif sedia ada yang merupakan kontak-kontak terdekat kepada beberapa kes positif sebelumnya.

Perkembangan tersebut dikongsikan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar dalam Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam, di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Turut hadir pada sidang media tersebut ialah Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Seri Kerna Dato Seri Setia (Dr) Haji Awang Abu Bakar bin Haji Apong dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan kemudiannya memaklumkan bahawa terdapat tiga kluster baharu telah dikesan yang melibatkan 23 kes.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa berucap pada sidang media harian di Kementerian Kesihatan, kelmarin. – Gambar oleh Muiz Matdani

“Kesemua kluster baharu ini merupakan kluster kediaman di mana satu daripadanya iaitu Kluster ABMS Sdn Bhd staff house adalah kluster rumah yang menempatkan pekerja-pekerja syarikat berkenaan,” jelas beliau.

Tiga kluster telah ditutup setelah tidak ada kes dikesan dalam kluster berkenaan selama 28 hari iaitu Kluster Ops Pengkalan Gadong, Kluster 6601 dan Kluster 7302, menjadikan jumlah kluster yang aktif kekal sebanyak 177 kluster.

“Selain itu, terdapat satu kes import yang dicatatkan pada hari ini yang telah tiba ke Negara Brunei Darussalam dari Manila dengan menaiki Penerbangan Diraja Brunei BI 684 pada 3 November 2021,” kongsi beliau lagi.

Manakala itu, terdapat 11 kes baharu yang masih dalam siasatan bagi mengenal pasti sumber jangkitan.

Yang Berhormat Dato turut mengongsikan bahawa 108 kes telah disahkan sembuh pada hari ini yang membawa jumlah kes yang sembuh di Negara Brunei Darussalam kepada 13,008 kes manakala jumlah kes aktif ialah sebanyak 803 kes.

Dalam kalangan kes-kes yang sedang dalam rawatan, beliau mengongsikan bahawa tujuh kes adalah dalam Kategori 5 dan sedang dirawat di unit rawatan intensif dan kesemua mereka memerlukan bantuan mesin pernafasan (artificial ventilation) dengan satu daripadanya juga memerlukan bantuan mesin tambahan heart-lung machine (ECMO).

“Sementara itu, empat kes lain dikategorikan dalam Kategori 4 iaitu yang memerlukan bantuan oksigen dan adalah di bawah pemantauan rapi,” tambahnya.

Manakala dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 4,682 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 539,956 ujian.