Hanya tiga pelanggaran dicatatkan

Oleh Syahmi Hassan
Gambar serahan Kementerian Kesihatan & PPDB

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 NOV – Hanya tiga pelanggaran arahan telah didapati semasa Operasi Pulih yang dijalankan dari 8 malam hingga 4 pagi, dan kesemua pesalah dikenakan denda kompaun.

“Ketiga-tiga adalah pelanggaran arahan untuk berada di rumah,” jelas Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar pada semasa Sidang
Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam, di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Sementara itu, Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) dalam kenyataan yang dikeluarkan menyatakan bahawa daripada jumlah pelanggaran arahan tersebut, dua kesalahan telah didapati di Daerah Brunei dan Muara dan satu lagi kesalahan telah didapati di Daerah
Temburong.

Dalam kenyataan itu, PPDB turut menjelaskan bahawa era pasca pandemik COVID-19 telah mengheret manusia sejagat kepada kesedaran yang sangat memuncak, malah ancaman yang berupa wabak virus COVID-19 sangatlah berupaya untuk melenturkan sistem kesihatan sedunia.

Implikasi yang sangat tragis, sekali gus memberi tekanan kepada kegoyahan ekonomi global dan perubahan persekitaran yang sangat drastik dalam menghela kehidupan sebelumnya kepada serba norma baharu akibat daripada gelombang wabak COVID-19.

Natijahnya di sebalik kemunculan kebiasaan baharu ini, PPDB menyarankan masyarakat untuk bersikap lebih terbuka dan responsif kepada tindakan dan pendekatan pihak kerajaan dalam proses membaik pulih ke arah mewujudkan gagasan dan perspektif yang baharu demi kehidupan mendatang.

Tahap kewaspadaan dan kesiapsiagaan turut diberi tumpuan kepada peringkat barisan hadapan negara selaku tembok dan benteng kepada pemerkasaan kawalan penyakit agar pembendungan penularan di keseluruh daerah dapat dikawal dengan sewajarnya, tambah PPDB.

PPDB bersama agensi-agensi penguatkuasaan berkaitan berharap agar segala usaha yang digalas dalam langkah-langkah pengawalan Operasi Pulih ini akan memberi kesan yang jitu serta membuahkan hasil yang terbaik dalam proses-proses pembentukan fasa pemulihan negara.