Harga hartanah tetap mahal semasa wabak

ISTANBUL – Mencari rumah untuk disewa di Istanbul, bandar terbesar di Turki, menjadi semakin sukar kerana kos pembinaan yang tinggi dan kekurangan alternatif yang luar biasa, menurut pakar hartanah.

“Selama enam bulan terakhir, kami melihat kenaikan harga rumah yang dijual dan disewa,” kata Ferhat Ormen, ejen harta tanah, kepada Xinhua.

“Kami terus meninjau harga harta tanah yang kami miliki.”

Ormen, yang bekerja untuk Keller Williams, sebuah syarikat francais hartanah antarabangsa, pakar dalam hartanah di daerah Beyoglu di bahagian Eropah, Istanbul.

Kawasan ini terdapat kafe dan bar yang bagus dan terkenal dalam kalangan komuniti ekspatriat di bandar ini.

Mencari rumah untuk disewa di Istanbul, bandar terbesar di Turki, menjadi semakin sukar kerana kos pembinaan yang tinggi dan kekurangan alternatif yang luar biasa. – Xinhua
Seorang pembeli memeriksa sebuah apartmen untuk dijual di Istanbul, Turki. – Xinhua

“Oleh itu, setiap kali lira Turki menyusut berbanding dolar Amerika Syarikat, sewanya meningkat,” kata Ormen.

Sewa untuk pangsapuri dengan satu bilik tidur dan satu ruang tamu di bangunan lama kini sekitar 9,000 lira (sekitar AS$1,063). Harga menyaksikan kenaikan 50 hingga 70 peratus dalam tempoh enam bulan terakhir.

Harga rumah sewa yang tinggi tidak terhad di wilayah ini. Sewa telah melambung tinggi pada kadar yang sama di Istanbul, sebuah kota besar dengan jumlah penduduk lebih dari 16 juta.

Ketika penularan COVID-19 di Turki pada awal tahun 2020, transformasi bandar berkembang pesat di kawasan bandar, terutama di sisi Asia, mewujudkan banyak pangsapuri alternatif kosong untuk disewa atau dijual.

“Tetapi sejak itu, pembinaan bangunan baharu menjadi perlahan, dan pilihan yang menguntungkan telah menyusut,” kata Ormen, sambil menambah mobiliti orang juga telah berkurangan kerana pandemik dan kos sara hidup yang tinggi.

“Perbelanjaan pembinaan, yang terutama bergantung pada import, meningkat 30 hingga 40 peratus setiap enam bulan kerana lira kehilangan nilainya berbanding dolar,” katanya.

Sewa untuk flat di zon tengah daerah Besiktas, yang dulu dikenali sebagai wilayah pelajar kerana harganya yang berpatutan, kini lebih dari 7,000 lira (AS$826.50) dengan sedikit pilihan.

“Kebanyakan pelajar universiti telah menerima pendidikan jarak jauh untuk tahun lalu kerana wabak itu. Tetapi dengan permulaan tahun akademik baharu pada bulan September, mereka telah kembali ke bandar-bandar besar, mencari rumah sewa,” kerana mereka akan menghadiri kelas bersemuka, jelas Muttalip Iscan, ejen harta tanah lain kepada Xinhua.

Pada pandangan Iscan, harga jualan yang tinggi dan kadar pinjaman rumah yang tinggi juga menghalang orang membeli harta tanah.

“Itulah sebabnya mengapa mereka lebih suka menyewa daripada membeli. Permintaan jauh melebihi penawaran,” tambahnya.

Sebilangan orang Turki menyalahkan peningkatan jumlah pendatang tanpa izin atas kenaikan sewa di beberapa tempat di bandar ini.

Pada pandangan Ormen, itu hanya berlaku untuk beberapa daerah, yang menjadi tempat tinggal banyak pelarian, seperti Fatih di sisi Eropah.

“Pelarian biasanya menyewa sebuah pangsapuri kecil untuk 20 orang, dan pemilik menggandakan sewa dalam kes seperti itu,” kata Ormen.

Menurut pihak berkuasa tempatan, pelarian merupakan 20 peratus daripada populasi Istanbul, yang baru-baru ini mencapai 20 juta berdasarkan angka tidak rasmi.

Rumah yang dijual juga menyaksikan kenaikan harga. Tahun lalu, pemilik gagal menjual apartmen baharunya dengan tiga bilik tidur di Besiktas dengan harga 750,000 lira (AS$88,553.04) kerana pembeli berpendapat harganya terlalu tinggi.

Namun, tahun ini ada pembeli yang sanggup menghabiskan 2.5 juta lira (AS$300,000) bagi flat yang sama.

“Ada kalanya Ia perlu dihentikan kerana harga (tinggi) sekarang tidak rasional dan tidak berkekalan,” tambah Ormen. – Xinhua