Harga minyak, saham meningkat selepas larangan import Rusia

NEW YORK, 27 MAC – Harga minyak mentah lebih tinggi pada Jumaat lalu dan pasaran saham mencatatkan keuntungan yang baik selepas negara-negara Eropah memutuskan terhadap larangan import minyak Rusia atas pencerobohan Ukraine tetapi Jerman berkata ia akan mengurangkan pembelian tenaganya dari Moscow.

Saham Eropah kukuh pada awal sesi, berakhir dengan hanya peningkatan yang sederhana tetapi di Wall Street, Dow dan S&P 500 meningkat daripada kemerosotan kepada kedua-duanya naik di bawah satu peratus semasa penutupan.

“Nampaknya pergerakan melonjak lebih tinggi dengan harga komoditi telah berhenti dan itu telah memberi peluang kepada pelabur untuk mengumpul semula ekuiti,” kata Edward Moya dari OANDA.

“Risiko geopolitik kekal sangat tinggi dan rali dalam ekuiti sejak dua minggu lalu amat mengagumkan,” tambahnya.

Walau bagaimanapun, penganalisis berkata bahawa ketidakstabilan dalam harga komoditi seperti minyak menyebabkan pasaran tidak menentu, manakala pelabur akan kekal berhati-hati terhadap kesan ekonomi perang di Ukraine, yang kini memasuki bulan kedua.

“Kami sebenarnya tidak mendapat banyak berita daripada situasi Rusia dan Ukraine,” kata Tom Martin dari Globalt Investments.

“Dalam dua hingga tiga minggu, kami akan mula memperoleh pendapatan dan ia akan memberi kami sedikit peluang di dunia baharu yang kami temui ini, selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.”

Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah (EU) telah mengumumkan usaha untuk menghentikan Eropah daripada mengimport gas Rusia dan dengan itu menyekat pendapatan berbilion-bilion yang memarakkan lagi perang Moscow.

Ekonomi terbesar Eropah, Jerman, berkata import minyak Rusia sendiri akan dikurangkan separuh menjelang Jun nanti dan penghantaran arang batu dihentikan menjelang musim luruh tahun ini. – AFP

Harga minyak mentah lebih tinggi dan pasaran saham catat keuntungan baik selepas EU memutuskan terhadap larangan import minyak Rusia tetapi Jerman akan kurangkan pembelian tenaganya dari Moscow.