Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Harga pengguna Korea S catat paras tertinggi sedekad

SEOUL, 5 APRIL – Harga pengguna di Korea Selatan meningkat pada kadar drastik selama lebih satu dekad pada Mac, menurut data rasmi yang diterbitkan hari ini, berpunca daripada peningkatan kos tenaga berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Bacaan itu meningkatkan jangkaan bahawa Bank Korea akan membatalkan kadar faedah pada mesyuarat seterusnya untuk mengawal peningkatan harga.

Indeks harga pengguna melonjak 4.1 peratus setahun, peningkatan drastik sejak Disember 2011, menurut Statistik Korea, dengan pegawai memberi amaran ia mungkin akan meningkat lebih tinggi.

Ia menandakan peningkatan 12 berturut-turut, disebabkan oleh kos barangan dan perkhidmatan yang melambung serta lonjakan harga minyak dan bahan mentah, menurut pegawai Statistik Korea, Eo Woon-sun.

“Terdapat kebimbangan bahawa tekanan harga mungkin menyebabkan peningkatan lebih tinggi disebabkan oleh krisis di Ukraine,” Eo memberitahu wartawan semasa taklimat.

“Buat masa ini, kemungkinan pertumbuhan inflasi akan menurun secara mendadak, bukannya tinggi,” tambahnya.

Petunjuk inflasi, yang tidak merangkumi harga makanan dan minyak, meningkat 2.9 peratus.

Bank Korea secara meluas dijangka akan mengetatkan dasar monetari untuk mengawal inflasi semasa mesyuarat dasar yang akan diadakan minggu hadapan.

Ia telah membekukan kadar faedah utama sebanyak 1.25 peratus pada sesi sebelumnya pada Februari berikutan peningkatan berterusan.

Bank pusat meramal inflasi tahunan mencecah 3.1 peratus tahun ini. – AFP

Harga pengguna di Korea Selatan meningkat pada kadar pantas iaitu melonjak 4.1 peratus setahun, peningkatan drastik sejak Disember 2011.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -