Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  Harith Iskander nasihat pelawak Singapura jadi lebih bijak

  Ketika video pelawak dari Singapura memperlekehkan Malaysia dalam satu persembahan menjadi bualan hangat netizen, bintang komedi iaitu Harith Iskander tampil memberikan pandangannya mengenai isu berkenaan.

  Kata Harith, sebagai seorang penghibur mereka seharusnya peka dan sensitif terhadap sesuatu perkara terutama jika ia berkaitan peribadi dan tragis.

  Ujarnya, jenaka yang digunakan oleh Jocelyn Chia itu boleh dianggap sensitif kerana menggunakan Malaysia dan MH370 sebagai topik.

  “Kehilangan MH370 adalah peristiwa traumatik untuk rakyat Malaysia. Sebagai pelawak, saya hormat kebebasan bersuara ketika melakukan tugas tetapi pada masa yang sama perlu peka dengan sensitiviti dan empati terutamanya mengenai topik sangat peribadi atau tragis.

  “Komedi adalah alat berkuasa untuk ulasan sosial, sebagai pelawak perlu menyedari impak kata-kata boleh menjadi pengaruh kepada orang lain,” katanya.

  Harith berkongsi perkara itu menerusi akuan Instagram miliknya pada malam Rabu.

  Dia yang sedang berada di luar negara berpendapat tidak semua perkara sesuai dijadikan bahan lawak.

  Jelasnya, Jocelyn sepatutnya menjadi seorang pelawak yang bijak memandangkan dia berada di zaman media sosial.

  “Komedi seperti semua bentuk seni adalah bentuk ekspresi subjektif. Ia boleh jadi kelakar untuk seseorang tetapi mungkin tidak pada mereka yang lain.

  “Saya tahu Jocelyn Chia sedang membuat persembahan di sebuah kelab di Amerika Syarikat, tetapi sebagai rakyat Singapura, dia perlu lebih bijak.

  “Dia juga sepatutnya sedar pada zaman media sosial berkuasa dan dengan membawa isu mengenai Malaysia dan MH370 mungkin memberi kesan lebih meluas,” ujarnya.

  Selain membuatkan penonton tertawa, Harith berkata lawak dan komedi juga sepatutnya mampu memberikan kesan positif terhadap seseorang.

  “Sebagai pelawak, niat kita sepatutnya membuat orang ketawa. Saya percaya pelawak dan stand up comedy sepatutnya berusaha mencipta sesuatu yang positif dan inklusif,” kongsinya.

  Sebelum ini, tular sebuah video mengenai pelawak wanita yang secara sengaja memperlekeh seorang penonton yang mengaku sebagai rakyat Malaysia dengan perkataan kesat dan keterlaluan. – Agensi

  Harith Iskander anggap Jocelyn Chia tidak bijak kerana perlekeh Malaysia, terutama apabila membangkitkan isu MH370. – Agensi
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...